Film

2024.03.17. 16:23

Most vagy soha! – moziba indult a váradi magyarság

A nagyváradi filmvásznakra is felkerült a forradalom filmje, a nemzeti ünnepre elkészült Most vagy soha! című történelmi alkotás.

Forrás: TAYLOR PROJECTS/A VÁNDORMOZI

Pikó Stefánia

Az első vetítés március 15-én, stílusosan 18.48-ra volt meghirdetve, a mozi műsorrendjében azonban sajnos 18.50-re lett kiírva. Bár frappáns volt az időpontválasztás, a terem minden bizonnyal csak azért nem telt meg, mert közben hatalmas ünnepség zajlott Szacsvay szobránál. Mindenesetre így is sokan jelen voltak az első vetítésen, és a film közben elkapott megjegyzésekből, reakciókból úgy tűnt, a váradiak élvezték a produkciót. A márciusi ifjak, Petőfi Sándorral az élükön, minden bizonnyal közelebb kerültek a nézőkhöz, hiszen Berettyán Nándor alakításának, és persze a teljes alkotásnak köszönhetően sokkal könnyebb elképzelni, milyen lehetett egy huszonéves forradalmár, és milyen az igazi összefogás. 1953-ban egyébként jelent már meg olyan magyar film, amelyik a forradalom eseményeit dolgozza fel, ez a Föltámadott a tenger. Abban viszont a színészek jóval idősebbek, mint a márciusi ifjak voltak, így ebből a szempontból is ma már hitelesebb történetmesélést kaptunk a Most vagy soha! alkotóitól. A párhuzamot nemcsak a téma adja a két film között, ugyanis annak idején a Föltámadott a tenger is „nagy durranás” volt.

A Most vagy soha! a forradalom és szabadságharc első huszonnégy óráján viszi végig a nézőt, természetesen fiktív elemek közbeékelésével, amelyek a látványhoz és a zenéhez hasonlóan, tisztára hollywoodi hangulatot teremtenek, nyilván az érzelmek fokozása céljából. Mivel a történetmesélésbe huszonnégy óra lett belesűrítve, egy olyan napot élhet át a néző, amiből az igazán nagy dráma elmarad. Ennek ellenére az indulás a Pilvaxból és a Nemzeti Múzeum előtti gyülekező nagy pillanatai a filmnek, amelyek sokak szívét megmozgatták és megmozgatják majd. 

Az egész produkció egy óriási vállalás volt a filmkészítők és a színészek részéről, akikről elmondhatjuk, hogy hozták ettől a gyökereiben hollywoodi, de mégis ízig-vérig magyar alkotástól elvárható szintet. A márciusi ifjak egytől egyig szerethető karakterekként jelennek meg, különösen a Sherlock/Robert Downey Jr. kisugárzásra hajazó Fehér Tibor (Vasvári Pál), Bordás Roland (Bulyovszki Gyula), Koltai Nagy Balázs (Jókai Mór). Mindenképp említésre méltó még Mosolygó Sára (Szendrey Júlia) és Jászberényi Gábor (Meyer) alakítása is, utóbbi olyan könnyedséggel helyezkedve el ebben a „hollywoodi” miliőben, mintha nagy múltú tapasztalata lenne benne. A film megtekintése összességében remek módja volt az ünneplésnek. A Most vagy soha! Lóth Balázs rendezésében készült, a Pilvax Film Kft. gyártotta a Nemzeti Filmintézet támogatásával, Erdélybe és a Partiumba pedig a Taylor Projects Kft. és A Vándormozi forgalmazásában jutott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában