Felújítás

2024.03.05. 15:30

Megújul a Szófia és a Bunyitay Vince utca

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2,4 millió lej kártérítést fizet a Szófia/Sofiei és a Bunyitay Vince utcákon kisajátított ingatlanok és telkek tulajdonosainak, hogy ezt követően elkezdődhessen a két utca korszerűsítése.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

A Nagyváradi Helyi Tanács múlt heti rendes ülésén jóváhagyta azt, hogy kisajátítsák a Szófia/Sofiei utcában található, részben drót-, vas- vagy betonkerítéssel körülkerített 5021 négyzetméteres területet, valamint egy nyolc négyzetméteren fekvő melléképületet. A helyi költségvetésből összesen 1,6 millió lejes kártérítést kap a 131 telektulajdonos. A kisajátításokra azért kerül sor, hogy az önkormányzat fel tudja újítani a jelenleg kaviccsal borított, 2722 méter hosszú utcát, mely Hegyközszáldobágyra vezet. Ugyanezen az ülésen fogadta el a testület 1438 négyzetméternyi telek kisajátítását az Oncsa telepen lévő Bunyitay Vince utcán, szintén azért, hogy ezt követően korszerűsítsék az 566 méter hosszú szakaszt. Itt a kisajátítás miatt érintett tulajdonosok összesen 807 ezer lej kártérítést kapnak. Az elfogadott tanácsi határozat szakjelentése szerint azért van szükség a felújításra, mert az utca jelenleg rossz állapotban van, nincs megfelelő járda és az esővízelvezetés sincs megoldva ott.

Gyors kisajátítás

A kisajátítási eljárást minél hamarabb le akarja bonyolítani az önkormányzat. „Egy kisajátítási eljárás általában mintegy hat hónapig húzódik, de most rövidebb ideig fog tartani. A telkek azonosítása megtörtént, értesítjük a tulajdonosokat, és átutaljuk a pénzt a számlájukra” – mondta a Bihoreanul hetilapnak Lucian Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője. Az eljárás mihamarabbi lebonyolítása azért sürgős, hogy elkezdődhessenek a munkálatok. A Bunyitay Vince utca korszerűsítésére még 2022-ben, a Szófia utca modernizlására tavaly nyerte el a pályázatot a Dumexim vállalat. „Azt akarjuk, hogy a kivitelező körülbelül egy hónapon belül mindkét helyszínen elkezdje a munkát” – jelentette ki Sebastian Marchiș, a váradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatója. A Szófia utca korszerűsítése 11,7 millió lejbe kerül áfa nélkül, és a munkálatok egy évig tartanak. A sokkal rövidebb a Bunyitay Vince utcát hét hónap alatt korszerűsítik, ennek a munkálatnak a költségvetése 1,4 millió lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában