Elismerés

2024.03.15. 10:36

Márciusi ifjak-díjakat adott át a megyei RMDSZ

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően március 15-nek előestéjén az RMDSZ Bihar megyei szervezete kifejezte elismerését az ifjúság körében kifejtett kiemelkedő tevékenységekért.

Fotó: Medvéssy Szabolcs

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi Szigligeti Színházban március 14-én este megtartott gálaünnepségen Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság megőrzésének két nagyon fontos eleme van: az egyik az önálló véleményhez, míg a másik a saját tulajdonhoz való jog. És ez utóbbi a legjobb biztosítéka az elsőnek. Amikor pedig valakiket, illetve  közösségeket meg akarnak fosztani a szabadságuktól, akkor elsőre a vagyonuktól fosztják meg. Megélhetésük felszámolásával próbálják önálló véleményük megfogalmazásának korlátozására bírni őket. „Így történt ez a trianoni döntés után, amikor a premontrei főgimnáziumot is elvették tőlünk, és a kommunizmus alatt is, amikor a mai filharmóniát, akkoriban katolikus kört vették el. Közösségi és magántulajdonaink százait, ezreit, hogy aztán kiszolgáltatottá tegyék a magyar identitást megőrizni képes intézményeket. Sajnos ma is van ilyen törekvés. A legfelsőbb bíróság jogegyesítő döntése az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatását megnehezítette, több esetben ellehetetlenítette. Most is kell harcolni a jogtiprás ellen, és ezt nekünk, magyaroknak kell elvégezni, hisz ellenünk születnek és nekünk fájnak a legjobban” – figyelmeztetett a honatya.

Fotó: Medvéssy Szabolcs

Az RMDSZ-es politikus szerint akik önös érdekből most sem értik, hogy a magyarságnak össze kell fogni, azokat a történelem szele kisöpri közülünk. „Minden magyar ember érdeke, hogy a körülöttünk lezajló nagy változásoknak a mi közösségünk győztese, és ne vesztese legyen. Június 9-én minden magyar ember tud tenni azért, hogy továbbra is legyen hangunk Európában, és erőnk Nagyváradon, Bihar megyében, Erdélyben. Együtt ki tudunk állni a magyarokért és közösségi jogainkért itthon és külföldön, képesek vagyunk tovább építeni Erdélyt, fejleszteni városainkat és falvainkat. Küzdeni azért, hogy a magyar családok, intézmények, gazdáink megkapják azokat a támogatásokat, amelyek nekik járnak. Ma fejet hajtunk a márciusi ifjak és a szabadságharc hősei előtt, és erőt merítve példájukból belevágunk saját küzdelmünkbe. Egymásra támaszkodva, abban a hitben, hogy egy erős és sikeres küzdelem után ismét közösen ünnepelhetünk. 2024-ben is győzzön tehát a szabadság, a testvériség, az egyenlőség, és legfőképpen győzzenek a magyarok!” – hangoztatta Szabó Ödön.

Márciusi ifjak-díjban részesült ezután Molnár Zsolt nagyváradi költő, a székelyhídi Tini Dance Center és a Könyvmentők Egyesülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában