Szentmise

2024.03.28. 17:02

Krizmaszentelési mise a székesegyházban

Ünnepi szentmisét mutatott be a nagyváradi római katolikus székesegyházban nagycsütörtök délelőtt Böcskei László megyés püspök. A liturgia két kiemelkedő mozzanata volt a papok szentelési fogadalmának a megújítása, és az év közben a szentségek kiszolgáltatásakor használt olajok megáldása.

Ciucur Losonczi Antonius

Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: egy egészen különleges pillanatot élhetnek át a jelenlevők a szent három nap küszöbén, amikor a püspöki székesegyházakban, így Váradon is, megünneplik a krizmaszentelési misét. Gondolnak ilyenkor a papságra, „arra, ami az életünknek a megszentelődéséhez a szentségeken keresztül, Isten ajándékaként elő van készítve”. Ezért szentelik meg ebben a szentmisében a betegek, a keresztelendők olaját és a krizmát, fogalmazott. „És gondolunk arra az egységre is, amely egy családdá formál bennünket, papokat és híveket egyaránt, hiszen valamennyien megismertük Krisztust és a követésében köteleződtünk el, ki-ki a maga módján, a saját hivatásával”, tette hozzá a főpásztor.

Az ünnepi szertartás egyik kiemelkedő pillanata volt tehát a papi ígéretek megújítása. A püspök, mielőtt a nép felé fordult volna, azt kérdezte a tisztelendőktől: annak a napnak az évfordulóján, melyen Krisztus az ő apostolait a papságban részesítette, akarják-e megújítani egykor tett ígéreteiket a püspökük és Isten szent népe előtt? Akarnak-e Urukkal, Jézus Krisztussal egyre szorosabban összeforrni, és önmagukról lemondva hozzá teljesen hasonlóvá lenni? Akarják-e a megváltás hűséges szolgáiként az eucharisztia szent áldozatát bemutatni, a többi liturgikus cselekményt végezni, és Isten igéjét hirdetni? Akarják-e Krisztust, mint fejüket és pásztorukat követni, nem földi javakra vágyakozva, hanem csakis a lelkek iránti szeretettől vezettetve? A megszólítottak többször is azt felelték: „akarjuk”, majd a főpásztor kérte, hogy imádkozzanak a papokért, hogy árassza el őket az Úr bőséges kegyelmével, legyenek Krisztusnak, az örök Főpapnak hű szolgái, és vezessenek minket őhozzá, üdvösségünk forrásához. És imádkozzanak őérte is, hogy hűségesen teljesíthesse az apostoli hivatást, melyet rá, méltatlan szolgájára bízott az Úr. Legyen egyre tökéletesebb képmása köztünk Krisztusnak, a jó pásztornak, a tanítómesternek, mindenki szolgájának. Ezután a bemutatásukat követően az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásához használt olajok megszentelése történt meg.

A főpapi áldás előtt Fodor József általános elnök jókívánságai hangzottak még el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában