Ajándék

2024.03.11. 17:00

Koncerttel és szavalatokkal köszöntötték a nőket

Második alkalommal lépett fel Nagyváradon ifj. Balázs Elemér fiatal zongoraművész, aki vasárnap délután a Posticumban adott nőnapi műsort Tasnádi-Sáhyi Noémivel és Csatlós Lóránttal, a nagyváradi Szigligeti Színház színművészeivel együtt.

Pap István

A Posticum nőnapi ajándéka volt a vasárnap délutáni művészi műsor. Mivel a szervezők bevallása szerint talán kissé kevésnek érezték volna, ha csak egy szóló zongorakoncertet kínáltak volna ebből a jeles alkalomból, ezért ifj. Balázs Elemér zongoraművész meghívása mellett két színművészt is felkérték arra, hogy szavalatukkal emeljék az est rangját. Azt már az ifjú zongoraművész muzsikálásának első taktusai után meg lehetett állapítani, hogy ifj. Balázs Elemér fiatal kora ellenére máris olyan kiforrott művész, hogy szólóban is teljes értékű művészi előadással tudja megörvendeztetni hallgatóságát, kiforrott technikával megtámogatott érzékeny muzsikálását sokáig elhallgattuk volna bármiféle hiányérzet nélkül. De az is kétségtelen, hogy Tasnádi-Sáhyi Noéminek és Csatlós Lórántnak, a nagyváradi Szigligeti Színház színművészeinek a szavalatai egy másfajta színt, másfajta mélységet kölcsönöztek az estnek.

A zongoraművész Vecsey Ferenc Valse triste című hegedűkompozíciójának Ciffra György-féle átiratát játszotta el kezdésként, majd különböző improvizációkat adott elő a két színművész által kiválasztott és elmondott versekre. Tasnádi-Sáhy Noémi Tolnai Ottó, Faludy György, Nádasdy Ádám és Kinde Annamária verseit mondta magyarul, míg Csatlós Lóránt románul szavalta el George Bacovia, Nichita Stănescu, József Attila, Alexandru Andrieș, Teodor Duna és Savu Popa költeményeit. Mint az előadás után kiderült, eredetileg egy román színészt kértek fel a román nyelvű versek elszavalására, de mivel a meghívott lemondta a részvételt, akkor ugrott be Csatlós Lóránt.

Vers és zene harmonikus szimbiózist alkotott ezen az esten, ifj. Balázs Elemér a költemények hangulatához illő, azokat erősítő, mélyítő improvizációkat játszott gyakran népzenei elemekből építkezve. Az utolsó vers elhangzása után a zongoraművész egy igazi közönségkedvencet, Chopin g-moll balladáját játszotta el, ráadásként pedig egy J.S.Bach partita tétellel és egy Chopin prelűddel és az abból kibontott improvizációval örvendeztette meg a közönséget. Ifj. Balázs Elemér másodjára koncertezett Nagyváradon, és saját bevallása szerint nagyon szeret fellépni Váradon, „mindig fantasztikusan érzem magam, mindig feltöltődöm itt” – jegyezte meg portálunknak az est után.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában