Programajánló

2024.03.06. 12:55

Jazzhétvége a nagyváradi Posticumban

Forrás: Facebook/Posticum

BN-összeállítás

Több érdekes, értékes jazzkoncert lesz a nagyváradi Posticumban, ahol ezen a hétvégén zajlik le a Posticum Jazzweekend programsorozat. Március 7-én, csütörtökön este hét órától a David Yengibarian Trio lép fel. Az együttes névadója tangóharmonikán játszik, a trió tagja még Bata István basszusgitáros és Badics Márk dobos. Március 8-án, pénteken este hat órától lép fel a Kerub trió. Az Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Keönch Farkas László felállású csapat tagjai olyan egyedi, különleges hangszereken is játszani fognak, mint amilyen a cajón, a fujara, az udu vagy a hö-mi. Ugyancsak március 8-án, este nyolc órától Magyari Bori énekesnő szextettje ad koncertet. Az együttes tagjai Mizsei Zoltán, Kardos Dániel, Ágoston Béla, Dénes Ábel és Keönch Farkas László. Március 9-én, szombaton este hat órától Szakcsi Lakatos Róbert ad szóló zongora kamarakoncertet, este nyolc órától pedig a Cristian Copaciu Group és Báder Olivér lépnek fel. A fesztivál zárókoncertje március 10-én, vasárnap este öt órától kezdődik, amikor is ifj. Balázs Elemér zongoraművész muzsikál a váradi hallgatóságnak. A szervezők tájékoztatása szerint a zárókoncert egy zenei világutazás lesz, melynek során a hallgatóság betekintést nyerhet a különböző népek kultúrájába. A dallomok és a ritmus, a szabad improvizáció egyediségének a segítségével akarják rácsodálkoztatni a hallgatóságot arra, hogy a nőiség hogyan inspirálja az életet.

Ezzel a koncerttel azonban nem zárul le a Posticum kínálta zenei élmények sora, ugyanis március 22-én, pénteken délután öt órától a Makám 40 együttes lép fel. A formáció tagjai: Bede Sári (ének), Rácz Gabriella (hegedű), Vázsonyi János (szaxofon), Krulik Zoltán (gitár), Bata István (basszusgitár) és Varró Zoltán (dobok). A Makám az etno-folk és világzene egyik legrégibb hazai képviselője. Az együttes Európa számos országában koncertezett Párizstól Várnáig, Krakkótól Splitig, és turnézott Indiában is. Zenéjükben a magyar népzene mellett a Távol-Kelet, a Balkán, a jazz és a kortárszene hatása is fellelhető. Hangzásvilágát a hagyományos európai hangszerek együtthangzása teszi egyedivé. Legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái, s a dal újrafelfedezése jellemzi. A közelmúltban megjelent lemezeik személyes hangvételű stílusát egzotikus ritmusok és lírai vallomások meghitt elegye adja. A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása, áll a zenekar ismertetésében.

Bővebb információk a Posticum közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában