Lámpacsere

2024.03.27. 17:23

Hatékonyabbá válik Várad közvilágítása

A tervek szerint 2025 végére Nagyvárad teljes területén LED-égők fogják biztosítani a fényt éjszakánként. Eddig már 832 hagyományos nátriumizzós lámpatestet cseréltek ki LED-égősre.

Forrás: PMO

Fotó: Aamir QURESHI

BN-összeállítás

Nagyvárad több főútján és fontosabb utcáján megkezdődött a régi nátriumizzók cseréje energiatakarékos LED-es lámpatestekre. Az első szakaszban 2038 izzót cserélnének ki. A közvilágítás korszerűsítésével sokkal alacsonyabb lesz az energiafogyasztás, és sokkal jobbak lesznek a látási viszonyok is, írja közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Az első szakasz munkálatai a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának finanszírozásával valósulnak meg, 6,9 millió lej értékben (ÁFÁ-val). A kivitelezési szerződést tavaly ősszel írta alá a váradi önkormányzat és a Flash Lighting Services cég.
Eddig a következő útszakaszokon cserélték ki a lámpatesteket: 455 darabot a Borsi úton a Dacia és a Transilvaniei utcák közötti körforgalomig; 53 darabot a Dacia és a Transilvaniei utcák közötti körforgalomtól a Creangă térig; 156 darabot a repülőtértől az Aradi út és a Szentandrási út közötti körforgalomig; 79 darabot a Fürdői/Nufărul úton Váradszentmárton felé; 26 darabot a Vitéz/Decebal utcán; 14 darabot a Múzeum/Muzeului utcán; 9 darabot a Dacia-Vitéz utca kereszteződésében; 21 darabot a Kolozsvári úton; 19 darabot az Averescu és a Mierlei utcák kereszteződésében.
Nagyváradot jelenleg 24 ezer égő világítja meg. Ezek közül 20 ezer darab hagyományos nátriumizzó, 4 ezer darab pedig LED-égő. A teljes cserét a város három különálló projekt keretében akarja megvalósítani, ennek első fázisa zajlik most. A 2038 lámpatest-csere mellett ugyanennek a projektnek a keretében kicserélnek 15 bekapcsoló pontot is, az új berendezések energiafigyelő- és elemző bekapcsoló pontok lesznek. A következő két szakaszban 9168 nátriumizzós lámpatestet cserélnek ki (7124-et a második és 2044-et a harmadik szakaszban).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában