Közgyűlés

2024.03.04. 13:08

Fiatalokat vár soraiba az EKE nagyváradi szervezete

Éves rendes közgyűlését tartotta március 2-án, szombaton délelőtt az Erdélyi Kárpát Egyesület nagyváradi szervezete a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Ciucur Losonczi Antonius

Gy. Balogh László, az EKE ’91 Nagyvárad-Bihar elnöke éves tevékenységi beszámolójában kifejtette, hogy 158 tagjuk van, nyolccal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A tagdíjat fizetők 67 százaléka nő (107 személy) és 37 százaléka férfi (51 személy). Többségük nyugdíjas (92), a többi dolgozik (63), és három tanuló is van a „soraikban”. Nyolc új tagsági könyvet állítottak ki, és sajnos négy tagtársuk elhunyt. Ami az eredményeket illeti, sok túrán vettek részt – ezek honismereti jellegűek, gyalogosak, magashegyiek vagy kerékpárral megtettek voltak, itthon és külföldön egyaránt. A legfiatalabb résztvevő négyéves volt, a legidősebbek 1948–49-es születésűek. Folyamatban van a jelvényes turisták nyilvántartása, könyvbemutatót szerveztek, koszorúztak, megemlékeztek, sorolta az elnök.

Áttérve a tervekre, Gy. Balogh László kiemelte, hogy idén megszerveznék a III. Biharfüredi Regék Teljesítménytúrát, ismét elhoznák Váradra az EKE Art fotókiállítást, és besegítenének az országos vándortábor rendezésébe. Azt javasolta: az EKE-napon, május 18-án legyen a tagavató, december 27-én pedig szervezzenek egy évzáró ünnepélyt.

Lázár Tibor alelnök jelezte: egyebek mellett foglalkozott azzal, hogy a váradi EKE-ről is jelenjenek meg hírek az Erdélyi Gyopárban, és vezette a túrák nyilvántartását. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2023-ban rengeteget vonatoztak – 8842 kilométert tettek meg vasúton, ami 63 százalékos növekedést jelent. 18.252 kilométert személyautóval mentek, 10.510 kilométert busszal, és nulla kilométert hajóval. 1498 kilométert gyalogoltak, 2071 kilométert bicikliztek. Mindezek 70.424 szintkülönbség leküzdésében tükröződnek vissza.

 

Összesen 2375-en vettek részt a túrákon (970 férfi, 1354 hölgy és 51 fiatal), természetesen ezt úgy kell érteni, hogy voltak személyek, akik több alkalommal is. A 2375-ből 1004 EKE-tag, és nagy átlagban egy-egy túra 21 létszámú volt, hangzott el.

A továbbiakban Tiponuț Tibor alelnök a kitűzőket és az okleveleket adta át a jól teljesítő EKE-tagoknak. Az egyebek napirendi pontnál többen is felvetették, hogy valamilyen módon vonzóbbá kellene tenni az egyesület rendezvényeit a fiatalok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában