Hangverseny

2024.03.13. 17:05

Erkel, Mozart és Dvořák művek műsoron

Változatos zenei élményt kínál a Nagyváradi Filharmónia soron következő, március 14-iki koncertjén, mely este hét órakor kezdődik a filharmónia Enescu-Bartók termében.

Forrás: Facbook/Filarmonica de Stat Oradea

BN-összeállítás

A csütörtök esti komolyzenei hangverseny Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitányával kezdődik, majd W.A. Mozart 27. B-dúr zongoraversenye (K. 595) következik, szünet után pedig Antonin Dvořák 8. Szimfóniáját (op. 88.) szólaltatja meg a zenekar. Vezényel Theo Wolters, a szólista Dragoș Cantea zongoraművész lesz.

Erkel Ferencnek, a magyar opera atyjának, a magyar himnusz szerzőjének legismertebb operája az 1844-ben bemutatott Hunyadi László. Ez a mű és annak nyitánya ma is a hangversenypódiumok kedvelt darabja. Stílusos, tiszteletteljes választás a zenemű megszólaltatása a magyar forradalom évfordulójának előestéjén. Az 595. Köchel-jegyzékszámú 27. zongoraverseny Mozart utolsó alkotása ebben a műfajban. A művet 1791 januárjában fejezte be, és márciusban mutatta be Bécsben. Valószínűleg ez volt Mozart utolsó nyilvános fellépése, még ugyanannak az évnek a szeptemberében megbetegedett és decemberében elhunyt. A szünet után felcsendülő 8., G-dúr Szimfóniát Dvorak 1889-ben komponálta abból az alkalomból, hogy felvették a Cseh Tudományos, Irodalmi és Művészeti Akadémiára, amivel a mű optimista, vidám hangvétele magyarázható.

Az 1965-ben született Theo Wolters gyakori vendég Románia hangverseny pódiumain. Az eredetileg trombitásnak tanult művész Pieter Stalmeiernél és Roberto Benzinél tanulta a karmesterséget és 1998-tól kezdve folyamatosan hívják több országba dirigálni. Theo Wolters 2004 – 2012 között Mariss Jansons aszisztense volt, 2010 óta többször vezényelt Romániában. Dragoș Cantea közel húsz évig tanult Jászvásáron Ioana Stănescunál. A zongoraművész jelenleg számos romániai filharmóniával és több külföldi együttessel is együttműködik, ugyanakkor pedagógusi és szervezői munkássága is figyelemre méltó: a Norvég Művészeti Tanács égisze alatt koordinálja az interdiszciplináris nemzetközi projekteket, továbbá a jászvásári Classix Fesztivál társalapítója és művészeti vezetője.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában