Találkozó

2024.03.18. 15:13

A vincés család tagjai találkoztak Váradon

Francesco Gonella lazarista szerzetes vezetésével országos lelkigyakorlatot tartottak az elmúlt hétvégén a nagyváradi Katalin-telepi plébánián, melynek keretében vasárnap délelőtt Böcskei László megyés püspök ünnepi szentmisét mutatott be a templomban. Az ünnepségen a zenei szolgálatot a vincés ifjúság látta el.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az egybegyűlteket Vass Csaba CM plébános és Kis Balázs, a Páli Szent Vince Társaság elnöke köszöntötték. A szentmisén Szent János könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy a nagyböjt 5. vasárnapját a katolikus liturgiában feketevasárnapnak is nevezik, és ez már közelebb visz Krisztus Urunk szenvedéstörténetéhez, hogy aztán húsvétkor ismét „megszólítson”, magával ragadjon minket a megváltás mély titka.

A felolvasott szentírási rész Jeruzsálembe vezet bennünket, ahová az apostolok elzarándokoltak még húsvét előtt, de már Jézus dicsőséges virágvasárnapi bevonulása után. Megtudjuk, hogy néhány görög kíváncsi rá, látni és hallani szeretnék őt, ezért megkérik János apostolt, hogy mutassa meg nekik Jézust. Bár ők egy másik „világot” képviselnek, mégis megszólítanák, mert kérdéseik vannak számára. Miért is? Mert Jézus tanításai egyszerre radikálisak és vonzóak, és a görögök keresték az igazságot, a helyes irányt. Szokatlan módon Jézus azonban nem reagál, hanem folytatja a beszédét, de kijelenti: „Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia”. Egy állandó időről beszél tehát, mely mindig aktuális az őt keresők, a vele találkozni akarók életében. De mi vajon megszólíthatóak vagyunk-e, és tudunk-e másokat is őhozzá vezetni? – tette fel a kérdést a megyés püspök.

Az ünnepség végén – melyen jelen voltak a Felső-Ausztriai Vöröskereszt képviselői (Josef Schmoll és Gerhard Scheiber) is – megáldották azt az új mentőautót, mely a Georg Wilfinger apát vezette Melki Bencés Apátság és a Felső-Ausztriai Vöröskereszt támogatásának köszönhető (az ügymenetben a tolmács szerepét Szerafina vincés nővér látta el), a Francesco Gonella lazarista szerzetes jóvoltából kapott kisbuszt, amit szociális jellegű tevékenységekre fognak használni, valamint a templom udvarán nemrég felállított Szent Vince-szobrot. Utóbbi a Hetzogenbosch-i holland vincés nővérek adománya, akiknek a rendházát utánpótlás hiányában felszámolták, ezért úgy gondolták, hogy a szobrot egy olyan közösség kapja meg, ahol valóban virágzik a vincés lelkiség. Az alkotás érdekessége, hogy a szentet két gyermekkel ábrázolja, illetve mellette van egy kosár kenyér is, utalásként arra, hogy Vince felkarolta a sok árva gyermeket, és mindig gondolt a nincstelenekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában