Avatóünnepség

2024.03.22. 19:18

A Balti-tengertől az Égei-tengerig Váradon keresztül

Három kormányfő, illetve volt kormányfő – Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă és Sorin Grindeanu – látogatott el Nagyváradra, hogy felavassa a várost az A3 autópályával összekötő 19,7 kilométeres gyorsforgalmi utat.

Fotó: Pap István

Pap István

Március 28-án adják át a Nagyváradot az A3 autópályával összekötő új utat. A végéhez közeledő építkezést pénteken látogatta meg Marcel Ciolacu kormányfő, illetve két korábbi miniszterelnök: Nicolae Ciucă, a Szenátus elnöke, és Sorin Grindeanu, aki jelenleg a szállításügyi tárca vezetője. A magas rangú vendégeket elkísérték a helyi és megyei elöljárók is. Sorin Grindeanu szakminiszter jelentette be azt, hogy az új utat március 28-án adják át a forgalomnak. Elmondta azt is, hogy ez az útszakasz a Balti-tengertől az Égei-tengerig vezető legrövidebb út része, ezért nagyon fontos, hogy a romániai szakasz minél hamarabb elkészüljön. Aláhúzta, hogy a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út mindhárom szakasza tendereztetés alatt áll, és az év végéig aláírják a szerződést a Temesvár-Oravicabánya útszakasz kivitelezésére. Hozzátette, hogy ezen kívül már csak Szerbia kell megépítsen egy körülbelül 50 kilométeres szakaszt, és azt követően autóval lehet majd közlekedni autópályán illetve gyorsforgalmi úton Gdanszkból kiindulva Varsón, Krakkón, Kassán és Debrecenen át Nagyváradig, onnan pedig Arad, Temesvár és Belgrád érintésével Tesszalonikiig.

Fotó: Pap István

Együttműködés

Nicolae Ciucă volt kormányfő, a Szenátus elnöke a helyszínen lévő újságíróknak kifejtette, hogy Románia akkor fogja teljes mértékben kiaknázni a benne rejlő potenciált, ha mindhárom történelmi országrész össze lesz kötve autópályákkal. Hangsúlyozta a folytonosság fontosságát, a helyi és az országos hatóságok együttműködését ennek és a hasonló projekteknek a megvalósításában. Fontosnak nevezte továbbá az európai uniós források lehívását, mert ez nagyban segít a helyi és regionális fejlődésben és a különböző régiók közötti elmaradások csökkentésében. 

Marcel Ciolacu egy meglepően őszinte vallomással kezdte nagyváradi nyilatkozatát: „amíg ezt a kormánykoalíciót meg nem csináltuk (a PSD és a PNL koalícióját – szerk. megj.) addig nem nagyon tartottuk be a szavunkat”, utalva arra, hogy egy ilyen politikai együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a váradihoz hasonló projektek megvalósulhassanak. Hozzátette, hogy bár a két párt között mindig is lesznek viták, „de az én álláspontom az, hogy arra vagyunk ítélve, hogy folytassuk ezt az együttműködést Románia érdekében” – fogalmazott. Hangot adott annak a véleményének, hogy be kell fejeződnie Romániában annak a korszaknak, amikor több száz minisztert váltanak le viszonylag rövid idő alatt. Németország példáját említette példaként, ahol egy pártkoalíció tizenhat évig kormányzott, és a szállításügyi minisztériumot tizenhat évig ugyanaz a személy irányította. „Csak így tudsz fejleszteni egy országot” – zárta szavait Ciolacu.

Fotó: Pap István

Fontos út

Szólt az eseményen Ilie Bolojan, Bihar Megyei Tanács elnöke is, aki kifejtette, hogy a most felavatott út két szempontból is nagyon fontos beruházás: egyrészt azért, mert összeköti Bihar megyét az észak-erdélyi autópályával, ezzel tehermentesíteni fogja a forgalmat Nagyvárad nagyvárosi övezetében. Fontos továbbá ez az út azért is, mert az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi úttal együtt össze fogja kötni az ország nyugati részén a két autópályát, az A1-es és az A3-as autópályát. Hozzátette, hogy nagyon jó volt az együttműködés a helyi önkormányzat, a kormány, a minisztériumok és az érintett intézmények között. Ennek a jó együttműködésnek köszönhetően az országos autóútkezelő társaság (CNAIR) elfogadta a tervek módosítását úgy, hogy többek között a Borsi út fölötti passzázst is úgy építették meg, hogy alatta majd elhaladhasson a Nagyváradot Borssal összekötő villamosvasút. 

A Nagyváradot az A3-as autópályával összekötő gyorsforgalmi út építése 2021 őszén kezdődött, hat hónapot vett igénybe a tervezés és két évig tartott az építkezés. A kivitelező a Strabag cég volt. A 19,7 kilométer hosszú út a váradi körgyűrű és a Szentandrási út kereszteződéséből indul ki és három csomópontot építettek ki rajta. Az út leglátványosabb része a Sebes-Körös fölött kanyarban áthaladó 676 méter hosszú híd.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában