Finanszírozás

2024.02.05. 16:02

Uniós pénzből újítják fel a volt pénzügyi palotát

A Bihar Megyei Tanács székhelyén hétfőn aláírták az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel a Fő (Republicii utca) 35. szám alatti ingatlan felújításának finanszírozási szerződését.

Fotó: Törő Enikő

Ciucur Losonczi Antonius

A vonatkozó közlemény szerint a 2022 augusztusában elkezdett renoválási munkálatok 60 százaléknál tartanak, jelenleg kialakítják a belső tereket, festenek, kívül pedig elkezdenek dolgozni a tornyokon és elvégzik a külső burkolást. Ezekkel párhuzamosan felszerelik a dekoratív elemeket.

A beruházás költségvetésére vonatkozó, korábban egyhangúlag elfogadott tanácsi határozat kimondja, hogy a generáljavítások költsége és az épület energiahatékonnyá tétele bruttó 48.059.810 lej, de ebből a pénzből csak 23,1 millió lej volt a megpályázható összeg, amiből 462.945 lej a megyei önkormányzat önrésze. 

Forrás: Bihar Megyei Tanács

A felújítási munkálatok magukba foglalják az épület megerősítését ott, ahol szükséges, továbbá belső helyreállítási munkálatok és restaurálások is zajlanak, illetve átrendezik a belső tereket. Restaurálják továbbá a tetőzetet, a homlokzatot, helyreállítják az elektromos, a vízvezeték- és fűtéshálózatot, kiépítik a tűzvédelmi rendszert. Külső javításokat is végeznek, és egyes tereket tetőtér-beépítéssel bővítenek. A munkálatok során hangsúlyt fektetnek az épület energiahatékonyságának növelésére. A kivitelező a Drum Asfalt, a Constructorul Sălard és a Drumuri Bihor cégek alkotta konzorcium, a kivitelezés időtartama 31 hónap. A jelenleg a Széchenyi tér (Traian park) 5. szám alatti épületben dolgozó megyei tanácsi alkalmazottak fognak átköltözni 2025 júliusa után a felújított épületbe, de több más megyei intézmény is oda helyezi majd át a székhelyét: a Bihar Megyei Főépítészi Hivatal, az Ecoland és az Ecolect Group közösségközi fejlesztési ügynökségek, a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Ugyanakkor az épületben lesz egy egységes ügyfélablak, ahol a megyei önkormányzatnak alárendelt összes intézmény képviselve lesz.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Az egykori pénzügyi palotát 1899–1900-ben építették ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján eklektikus stílusban az irgalmasrend megrendelésére. A műemléképületben a második világháború után poliklinika működött, majd a rendszerváltás után a római katolikus egyház visszaigényelte az ingatlant, amely a per miatt hosszú évek óta használaton kívül áll, ami miatt nagyon leromlott az állaga. Az ingatlant a hatályos törvények értelmében már visszakapta a katolikus egyház, ezt követően gyakorlatilag visszaállamosították azt, és így lett végül a Bihar Megyei Tanács tulajdona.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában