Premier

2024.02.18. 15:59

Telefonos felszólítás a helyi rendőrségtől

A Nagyváradi Helyi Rendőrség tavaly telefonon szólította fel a lakosokat, hogy tegyék rendbe gondozatlan telkeiket.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A premiernek számító intézkedést 2023-ban vezették be, és a helyi rendőrség környezetvédelmi osztályának nyolc munkatársa összesen 87 váradi lakost próbált meg telefonon rávenni arra, hogy ne hagyják gondozatlanul a tulajdonukban lévő telkeket. „Ezen az osztályon nyolc helyi rendőr van. Nem küldhetjük ki őket az utcára, hogy pusztán osztogassák a felszólításokat, mert akkor nem lenne, aki ténylegesen dolgozzon. Ezért tavaly használtuk először a telefonos felszólítások eszközét” – mondta Samuel Milian, a Nagyváradi Helyi Rendőrség ügyvezető igazgatója csütörtökön az intézmény 2023-as tevékenységéről tartott sajtótájékoztatón. Az eljárás úgy zajlott, hogy a helyi rendőrök beazonosították a gondozatlan telkek tulajdonosait, akikkel telefonon vagy e-mailben vették fel a kapcsolatot, hogy figyelmeztessék őket arra: pénzbírságra számíthatnak, ha rendezetlenül hagyják a telkeiket. „Az emberek először meglepődnek, hogy a helyi rendőrség hívja őket. A váradiak általában arra számítanak, hogy egyből bírságot kapnak, vagy hogy egyáltalán meg sem keresik őket. Az esetek 90 százalékában a megkeresettek pozitívan reagáltak, és teljesítették a telefonhívás során általuk vállaltakat” – mondta Milian.

Az elmúlt év során a környezetvédelmi osztály helyi rendőrei tájékoztató, figyelmeztető és szankcionáló kampányokat szerveztek a megfelelő hulladékgyűjtésről, és javasolták 16, beépítetlen telek többletadóztatását. A helyi rendőrség összesítése szerint a helyi rendőrök ellenőrizték a tömbháznegyedekben lévő hulladékudvarok tisztaságát, rajtaütéseket szerveztek azok ellen, akik közterületre dobták az építkezési törmeléket és a szemetet, és több mint 2200 gazdasági szereplőt ellenőriztek, hogy van-e szerződésük a helyi köztisztasági vállalattal. Az ellenőrzések eredményeként a környezetvédelmi osztály helyi rendőrei tavaly 5526 szankciót szabtak ki, és összesen 2,2 millió lej értékben róttak ki bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában