Szőlészet

2024.02.14. 12:21

Szőlőmetszési bemutató volt Érmihályfalván

Forrás: ermihalyfalva.ro

Balázs József Attila

Az érmihályfalvi Hegedűs Attila szőlész-borász Deréki szőlőjébe invitálta a szőlészet, és azon belül is a metszés mesterfogásaira kíváncsi érdeklődőket Nagy László agrármérnök, a Partiumi Falugazdász Hálózat érmelléki falugazdásza február 10-én, szombaton. Most is, akárcsak a 2022-ben tartott bemutatón, a szőlőskert tulajdonosa, Hegedűs Attila és Nagy László szervező fogadta az érdeklődőket. A résztvevők betekintést nyertek többek között a Guyot, a rövidcsapos és az ernyő metszési technikákba. A szépen rendben tartott szőlősorok között, az érdeklődők gyűrűjében válaszolt Hegedűs Attila a feltett kérdésekre, bizonyítva felkészültségét, melyet autodidakta módon sajátított el. A metszéssel kapcsolatos kérdéseken kívül volt, aki a telepítéssel, a pince és a bor higiéniájával, vagy a tárolással kapcsolatosan érdeklődött. „Nincs bennem szakmai féltékenység, mindent, amit tudok, jó szívvel adom tovább bárkinek, hogy minél többen foglalkozzanak szőlészettel és minőségi borászattal, ezzel a fárasztó, de szép tevékenységgel. Jó lenne, ha az érmelléki szőlészet-borászat visszaszerezné az egykor betöltött szerepét és rangját” – mondta Hegedűs Attila.
A bemutató végén a jelenlévők meg is ízlelhették a Hegedűs pincészet borait, amelyből két palackkal ki is sorsoltak, a szervező, Nagy László jóvoltából pedig szintén sorsolás útján értékes szakkönyv, metszőollók, továbbá falugazdász falinaptárak is gazdára találtak. A találkozó fontos hozadéka volt az is, hogy a beszélgetés közben felmerült egy, a gyümölcsfák metszését bemutató hasonló szakmai találkozó ötlete. Nagy László tudatta a megjelentekkel, hogy március elején egy borkóstolással egybekötött zenés-táncos estet szerveznek a Hegedűs pincészet közreműködésevel, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak, előzetes bejelentkezés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában