Kereskedelem

2024.02.08. 08:34

Krumpliautomatákat helyezett üzembe egy sólyomkővári gazda

Forrás: Facebook/Cămara Slovacului

BN-összeállítás

A Bihar megye észak-keleti részén fekvő Sólyomkővár nagy kiterjedése mellett szlovák nemzetiségű lakosságáról és krumplitermesztéséről ismert, minden ősszel krumplifesztivált szerveznek a településen. A korral haladva egy sólyomkővári gazda úgy döntött, burgonyájának értékesítésére osztrák mintára automatákat üzemeltet, így a felszabaduló időben nyugodtan tud a földeken munkálkodni. A gazda, Jaroslav Zetocha, elmondása szerint ez az első ilyen jellegű automata az országban – írja a gazdasági témákra szakosodott Transilvania Business hírportál. Az automata voltaképpen egy kártyát és készpénzt is elfogadó fizetőterminálból, illetve több rekeszből áll, ahova a terméket helyezik el. Az átlátszó előlapú rekeszekben levő krumplit a vevő szemügyre veheti, a rekesz számának beírását követően a vevő kiválasztja a fizetési módot. A fizetés jóváhagyását követően a kiválasztott rekesz ajtaja kinyílik, a vevő pedig átveheti a burgonyát. A különleges automata 36 rekeszből áll, egy faházikóban áll, az üzlethez pedig egy parkoló is tartozik. A beruházás a gazda elmondása szerint mintegy 15.000 euróba került. 
Jaroslav Zetocha elmondása szerint az ötlet megvalósításához hozzájárult a megváltozott vásárlói szokás: míg régebben nagyobb tételben, egész télre vásároltak tőle burgonyát, addig mostanság akárcsak a nagyobb bevásárlóközpontokban szokás, többször, kisebb mennyiségű, egy-két hétre elegendő krumplit vásárolnak tőle, így sokkal több időt emésztett fel az eladás, és kevesebb idő maradt a földeken végzendő munkára. A faházikót otthona mellett állította fel, közel a településen áthaladó országúthoz. A későbbiekben hűtőrendszerrel ellátott automatákat is be akar szerezni, egy helyi partnere ugyanis többek között málnát termeszt, amelyet nyáron ekképpen értékesítenének. Megkérdezték a gazdát, hogy nem fél-e attól, hogy megrongálják az automatát. Elmondása szerint egy csendes községben él, ahol sosem érezte veszélyeztetve értékeit. „Nem is olyan régen, amikor elmentél otthonról, elegendő volt, hogy kitedd a seprűt az ajtó elé, és mindenki tudta, hogy nem vagy otthon, s nem is kellett bezárnod az ajtót” – jegyezte meg. Az automata biztonságáról ugyanakkor gondoskodtak, a helyiséget videókamerával látták el, ugyanakkor mivel a fizetések többségét kártyával végzik, készpénz is kevés van benne, éjszakára pedig ezt sem hagyják ott.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában