Tervek

2024.02.20. 17:57

Gazdag programkínálat idén is Nagyváradon

A Visit Oradea – Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) idén 9 millió lejt tervez elkölteni a városban zajló különböző kulturális események megszervezésére, illetve támogatására.

Forrás: Vist Oradea

Pap István

Már beszámoltunk arról, hogy a nagyváradi helyi tanács elfogadta az önkormányzatnak alárendelt vállalatok, illetve alapítványok, cégek idei évi költségvetését. Ezek közül az APTOR nem kevesebb, mint 15,3 millió lejből gazdálkodhat 2024-ben, amiből 9 millió lejt tervez elkölteni az ebben az évben zajló kulturális programokra. Ez másfél millió lejjel több mint a 2023-as 7,5 millió lejes összeg. Az egyesület költségvetésével együtt fogadta el a helyi tanács az APTOR egész éves eseménynaptárát is, ezt ismertetjük most bővebben

Tavasz

Az APTOR csak mintegy tudomásul vette, amikor iktatta az eseménynaptárába a március 15-iki magyar nemzeti ünnep keretében megrendezendő szabadtéri koncertet, ugyanis pénzzel nem támogatja az eseményt. A tavaszi programok körében az első az április 20-án megrendezendő Nagyvárad egyesít/Oradea ne unește című ünnepség, mellyel a román csapatok 1919. április 20-iki nagyváradi bevonulására szoktak emlékezni. Az idei ünnepség keretében, melynek költségvetése 380 ezer lej, egy folklórgála lesz az új sportcsarnokban. Április 26. és május 6. között rendezik meg a Húsvéti vásárt a váradi várban, ennek keretében a már megszokott termékvásárra lehet számítani. Az idén is a fugyivásárhelyi önkormányzattal közösen fogja megrendezni az APTOR a községben a nemzetközi fogathajtó versenyt április 20–28. között, viszont új program lesz az április 23–28. közötti nemzetközi karmesterverseny a Nagyváradi Filharmóniában. A verseny döntője nyilvános lesz. Május sűrű hónap lesz a programok szempontjából, ezek sorát május 10-én a Szent László téren megrendezendő koncert nyitja Európa Napja alkalmából, erre az eseményre az APTOR 390 ezer lejt fordít. „Ajánlom a nagyváradiaknak, hogy vegyenek részt az Európa-napi koncerten. Romániai és külföldi művészek népes csoportja ad majd lenyűgöző koncertet a főtéren” – jegyezte meg ennek kapcsán Alexandru Chira, az APTOR igazgatója. Május 8–10. között zajlik majd az Országos Speciális Olimpia fogyatékkal élő sportolók számára, ennek a helyszíne még nem ismert. Az idei Festum Varadinumnak a május 10–12-e között a várban zajló eseményeit támogatja az APTOR 150 ezer lejjel, ennek az eseménysorozatnak a részletes programját majd annak megtervezése után ismertetjük. A könyvbarátok idén is várhatják a május 15–19. között a főtéren megrendezendő Gaudeamus Könyvvásárt, melynek szervezője a Román Rádió, az APTOR anyagilag támogatja a rendezvényt. Visszatér Nagyváradra a Dilema Veche konferenciasorozat, melynek keretében május 16–18. között jeles romániai személyiségek tartanak konferenciát különböző témákban a neológ zsinagógában. Az esemény fő szervezője az APTOR és a Dilema Veche folyóirat. A tavaszi programsorozatot a május 23–26. között lezajló Nemzetközi Robotika Bajnokság zárja majd az Antonio Alexe sportcsarnokban.

Nyár

A nyár a június 1-jei Gyermeknap, illetve Gyermekfesztivál programjaival kezdődik. A több helyszínen zajló esemény kizárólagos szervezője az APTOR lesz, mely 325 ezer lejt fordít majd erre. Június 8-án rendezik meg az Xman triatlon versenyt. Június 12. a Szecesszió Világnapja, amelyet Nagyváradon is meg fognak ünnepelni, de még sem a helyszín, sem a program költségvetése nem ismert. Június 14–16. között lesz az év egyik legjelentősebb nagyváradi kulturális programja a Sounds of Oradea fesztivál, ami csakúgy mint a tavaly, a Szent László téren és a színházban fog zajlani, és értékes előadásokat, köztük egy balettelőadást foglal majd magában. A meghívottak között lesz egy világhírű szopránénekesnő is – ígérte Alexandru Chira, de hogy ki, az még titok. A Sounds of Oradea fesztivál költségvetése 955 ezer lej. Június 19-én és 20-án a várban lesz az Unchain Fintech Fesztivál, melyen a legmodernebb technológiákkal lehet majd megismerkedni. Június 23-án Avram Iancu születésének 200. éves évfordulójára emlékeznek majd a főtéren. Az idén június 24–30. között várható Szent László Napok, erre 150 ezer lej támogatást nyújt az APTOR. Július 5–7. között tartják meg a város egyik legnagyszabásúbb rendezvényét, a Középkori Fesztivált, melynek költségvetése 1,5 millió lej. A sportkedvelők idén is drukkolhatnak kedvenceiknek a július 25–28. között a főtéren lezajló nemzetközi strandröplabda bajnokságon. Augusztus 14–18. között a vár ad helyet az Oradea Summer Film fesztiválnak, augusztus 21-én pedig a magyar államalapítás és az újkenyér ünnepe alkalmából ismét áthozzák Nagyváradra a Debreceni Virágkarnevál néhány virágkocsiját. A magyar ünnepséget az APTOR 150 ezer lejjel finanszírozza. A nyári időszakot az augusztus 28-án a görögkatolikus katedrálisban megtartandó szimfonikus popkoncert zárja.

Ősz és tél

Szeptember 6–8. között tartják meg a Zsidó Kulturális Napokat, szeptember 13–15. között a Szlovák Kulturális Napok keretében lehet ismerkedni a zsidó, illetve a szlovák közösség kultúrájával. Szeptember 26–29. között ismét lesz Nagyváradon TIFF filmfesztivál, a vetítések a színházban, a filharmóniában és több más helyszínen lesznek, a Visit Oradea 250 ezer lejjel támogatja ezt az eseményt. Alexandru Chira ennek kapcsán megjegyezte, hogy a bukaresti TIFF csapattal közösen azt tervezik, hogy ne csak egy filmválogatást, hanem az idei TIFF teljes programját lehozzák Nagyváradra. Október 12–15. között zajlik le az APTOR legnagyobb szabású kulturális rendezvénysorozata, az 1,6 millió lejes költségvetésű Oradea FestiFall, melynek keretében teljesen fel fog élénkülni Nagyvárad belvárosa: a főtéren, a Bémer (Ferdinand) téren, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán, a Sebes-Körös partján koncertek, előadások, utcai artisták és árusok kavalkádja fogja szórakoztatni a helyieket és az ide látogató turistákat. November 2–3. az az időszak, amikor az Oradea Nights Festival zenei fesztivál lesz Nagyváradon az új sportcsarnokban, erre a programra az APTOR 905 ezer lejt költ majd el. Lényegesen kisebb költségvetésből, 190 ezer lejből rendezi meg az egyesület november 15–17. között az Ora Jazz Festival jazzenei programsorozatot, november 29-án a Románia egyesít/Romania ne unește elnevezésű kulturális eseményre kerül majd sor az új sportcsarnokban Románia nemzeti ünnepe alkalmából. Ha december, akkor karácsonyi vásár, mely idén november 29. és december 26. között lesz a főtéren és a Bémer téren, ennek költségvetése 350 ezer lej. Az év és az eseménynaptár december 31-én a Szent László téri szilveszteri bulival és a tűzijátékkal ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában