RAR

2024.02.08. 16:35

Ellenőrizhetővé válik a használt autók állapota év végétől

A RAR Auto Pass elnevezésű tanúsítványt ez év december 1-jétől kezdi el kiállítani a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) a gépjármű-tulajdonosoknak.

Illusztráció

Forrás: Pexels

ERDON-összeállítás

A tanúsítványt a Romániában már nyilvántartásba vett autók eladásakor állítják ki, ezt a vásárlóknak lehet majd bemutatni. Az irat alapvető információkat tartalmaz majd a jármű futásteljesítményéről, alvázszámáról, valamint feltüntetik a balesetek dátumát és jellegét, a súlyosabb, a fék- és a futóműrendszert érintő balesetek részleteit, valamint a járművön végzett beavatkozásokat is (karbantartás, javítás, szoftverfrissítés stb.).
A törvényi előírásoknak megfelelően 2024. május végére elkészül a RAR Auto Pass applikáció, viszont csak ezt követően tölthetik fel a tanúsítvány kiállításához szükséges adatokat a szervizek, műszaki vizsgáztató központok, tachográf és/vagy sebességhatároló műhelyek, valamint az autógyártók. Az elegendő adatbegyűjtés előreláthatóan legalább hat hónapig fog tartani, így ezt a szolgáltatást a RAR 2024. december 1-jétől indítja el.
Abban a valószínűtlen esetben, ha a tanúsítvány lekérésekor nem található információ egy adott járműről, akkor a RAR ingyenesen kiállít egy elutasító igazolást – olvasható a hivatal közleményében, amelyben kiemelik, hogy az okmány megszerzéséhez nem szükséges a járművet bemutatni a RAR-nak. Egyébként a RAR Auto Pass körülbelül 50 lejbe fog kerülni.
„A RAR Auto Pass elengedhetetlen mindazok számára, akik járművásárlás előtt meg akarnak győződni arról, hogy a jármű műszaki állapota megéri a befektetést, és mindenekelőtt az autónak nincsen olyan problémája, amely veszélyeztetheti valaki életét vagy biztonságát a forgalomban” – fogalmazott Mihai Alecu, a RAR főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában