Beszámoló

2024.02.19. 14:30

Egyházkerületi vallástanárok találkoztak Nagyváradon

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban szervezték meg szombaton a Királyhágómelléki Református Egyházkerület területén szolgáló vallástanárok találkozóját, melynek meghívott előadója dr. Szászi Andrea, a budapesti Református Pedagógiai Intézet katekétikai igazgatóhelyettese volt.

Ciucur Losonczi Antonius

A rendezvény kezdetén Bogdán Szabolcs János püspök mondott köszönetet a vallástanároknak azért, hogy időt szántak a találkozásra, hogy Isten ajándékaival gazdagodjanak. Áhítatát Ézsaiás próféta könyve 40. fejezetének 27-től 31-ig terjedő verseire alapozta. Azon véleményének adott hangot: a vallástanárok és a lelkipásztorok tulajdonképpen szolgatársak, hiszen mindnyájan azt a megbízatást, elhívást kapták, hogy az élő evangéliumot hirdessék, ki-ki a maga helyén. Istentől hatalmas lehetőséget és felelősséget kaptak azért, hogy az ifjú szívekben a hit magvait elhintsék”. Ezért nem egyszerűen csak egy tantárgyat oktatnak, fogalmazott a KREK elöljárója, aki azt tanácsolta nekik: éljék meg azt, hogy közösségben vannak, regenerálódjanak, gyűjtsenek erőt, töltekezzenek lelkileg.

Szűcs Éva, a KREK tanügyi előadótanácsosa, főszervező üdvözölte ezután a megjelenteket, kiemelten a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, az egyházkerület, a nagyváradi székhelyű Országos Magyar Továbbképző Központ (OMTK) és a budapesti Református Pedagógiai Intézet (RPI) képviselőit. Módi József lelkipásztor, a KREK katekétikai előadótanácsosa kijelentette: egy álom valósult meg a rendezvény megszervezésével olyankor, amikor nehéz időszakon megy keresztül a református egyház.

 

A lelki ellenállóképesség volt a témája dr. Szászi Andrea, a budapesti Református Pedagógiai Intézet katekétikai igazgatóhelyettese prezentációjának, az, hogy ez a fajta rugalmasság miért lehet fontos a hívő embereknek, illetve azok számára, akik gyermekeket tanítanak. Lapunknak elmondta: sok minden kizökkenthet minket az egyensúlyunkból, egyéni tragédiákkal és nehéz élethelyzetekkel szembesülhetünk, a reziliencia pedig pont arról szól, hogyan tudunk visszaállni a stabil állapotunkba. Például reziliens gondolkodásmód jellemzi azt a gyermeket, aki nehéz sorsa ellenére mégse rossz magaviseletű, hanem minden hátráltató körülmény dacára jól teljesít. Vagy, ha a tragédiák hatására sem roppanunk össze. Igazából ez egy képesség, ami bárkit jellemezhet, azonban fejleszteni és erősíteni lehet, amit a pedagógusok megtehetnek, magyarázta Szászi Andrea. A plenáris előadást követő szekcióüléseket az igazgatóhelyettes és Pluhár Gáborné Szűcs Enikő debreceni katekétikai szakértő vezették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában