Karbantartás

2024.02.27. 18:00

Az uniós beruházásokat saját pénzből kell karban tartani

Az elmúlt évtized arról szólt Nagyváradon, hogy az Európai Unió támogatásával nagyon sok nagy volumenű és drága beruházást valósítottak meg a városban. Az évek múlásával azonban elérkezett az idő arra, hogy az önkormányzat a karbantartásra is gondoljon, amit már a helyi költségvetésből kell finanszírozni.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Nagyvárad gyorsult ütemben fejlődött annak köszönhetően, hogy rohamosan nőtt a város beruházási költségvetése. 2013-ban kevesebb mint 100 millió lejt tudott a város beruházásokra költeni, ez az összeg nyolc év alatt 447 millió lejre nőtt, 2022-ben már 527 millió lej volt, tavaly elérte a 918 milliót, az idei évre tervezett beruházási költségvetés pedig 1,29 milliárd lej. Ebből a pénzből a város többek között korszerű hőerőművet épített, parkosította a Kálvária dombot, megépítette az aquaparkot. A turizmus ösztönzése érdekében az önkormányzat felújította a városközpontban lévő paloták homlokzatait, a Szent László és a Bémer (Ferdinand) teret, a váradi várat, épített három hidat a Sebes-Körös fölött, továbbá több közúti aluljárót a nagypiac előtt, a Gojdu téren és a Baross (Dacia) híd északi hídfőjénél.

Ami azonban megépült, azt karban is kell tartani. Mára már megmutatkozik ennek a szükségessége például a Kálvária-dombnál, amely a 2016-os földcsuszamlás óta használaton kívül áll. A kilátóról leesett a kőkorlát egy része, a kávézó gyakorlatilag soha nem nyílt meg, és ahogy most kinéz, egyhamar nem is fog. A Nymphaea aquaparknak tavaly 350.000 látogatója volt, és ez meg is látszik rajta: a medencék fém elemei rozsdafoltosak, a beléptetőrendszer is elavult. De említést lehet tenni arról is, hogy a Szent László téren több térburkolólap el van törve, a vár és a Fekete Sas palota több helyisége üresen, kihasználatlanul áll. Florin Birta polgármester mindenesetre elégedett és úgy véli, hogy a különböző létesítmények és beruházások jó kezekben vannak. „Elégedett vagyok. Semmi sincs magára hagyva. Mindig javításokat végzünk ott, ahol problémák merülnek fel” – mondta. A Kálvária-dombot 2,5 millió lejből újjáépítették, és bár az önkormányzat még mindig nem talált és valószínűleg nem is fog senkit hibásnak találni a domb tönkremenetele miatt, a polgármester azt ígéri, hogy nyáron a domb újra megnyílik a nagyközönség előtt. „A lejtőt stabilizálták, az utcabútorokat helyreállítják, a kávézó bérlésére pedig márciusban írunk ki tendert, hogy nyáron már működjön is” – fogalmazott. A domb karbantartására is közbeszerzési eljárást ír ki az önkormányzat, mert a tavalyi tenderre egyetlen megfelelő ajánlat sem érkezett.

Ami a Szent László teret illeti, a polgármester szevai szerint először azt kell megtudni, hogy mi okozta a burkolólapok repedését, törését, és csak azt követően rendelik majd el a javítást. 

További költséget fog jelenteni az önkormányzatnak a graffitik eltüntetése a belvárosi építményekről. A polgármesteri hivatal egyébként térfigyelő kamerákat szerelt fel a városban, de ez nem tartja vissza a vandálokat. „Tavaly tizenöt feljelentést tettünk a rendőrségen vandalizmus miatt. Várjuk az eredményeket” – nyilatkozta Sebastian Marchis, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója.

 

A műszaki igazgatóság ugyanakkor ösztönzi a Vízműveket és a Hőszolgáltató Vállalatot, hogy mihamarabb javítsák meg a közműhálózatokat a Magyarországra vezető kerékpárúton, amely most tele van árkokkal, míg a közvilágításért felelő Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség a lámpatesteket kell megtisztítsa a pókhálóktól és az egyéb rájuk rakódott szennyeződéstől. A város melléfogott a George Barițiu és a Kossuth/Independenței utcai parkolóházakba szerelt elektromosautó-töltőállomásokkal, melyeket alighogy beszereltek, máris elromlottak, tehát ezeket is javítani vagy cserélni kell, írja az Ebihoreanul.

A hosszú évek intenzív használata meglátszik a váradi aquaparkon is, ahol egyre gyakrabban kell karbantartási munkálatokat végezni. Elismeri ezt Liviu Andrica, a létesítményt üzemeltető Közterület-fenntartó (ADP) vezérigazgatója is. Az aquapark „nyolcadik éve működik, természetes, hogy szükség van javításokra” – mondta. Szavai szerint több mint 300 ezer euró értékű karbantartási munkálatokat készítenek elő: „Egy ipari alpinista csapat fogja megtisztítani a kupolát, és a karszalagos beléptetőrendszert is korszerűsítjük” – jelezte, hozzátéve, hogy minden hibát kijavítanak: megszüntetik a szivárgást a masszázsövezetbe vezető alagútnál, újrafestik a csúszdaépületet. 
A rogériuszi piac területén felépült létesítményt 2015-ben adták át, ennek az épületnek a felső része is javításra szorul. A műanyag lécekből készült tető eltört, a csempék között fű nő, a padok szélei letörtek, az emeleti üzlethelyiségek pedig a magas bérleti díjak miatt üresen állnak. „Többször is árverésre bocsátottuk őket, de nem voltak érdeklődők” – magyarázta Andrica, aki azt ígérte, hogy tavasszal rendbe teszik a piacnak ezt a részét. Hogy mi lesz a kihasználatlan helyiségekkel, azt még nem tudni, mindenesetre ezek egy részét már hasznosította az ADP: mint azt az Ebihorenaul megírta, itt szállásolták el azokat a nepáli vendégmunkásokat, akik a Rulikowski temetőben dolgoznak. „Kezdetben húsz dolgozó volt, de már csak tíz maradt. Ahelyett, hogy a városban kerestünk volna nekik drága albérletet, inkább itt szállásoltuk el őket” – ismerte el az igazgató. És ez nem minden, mert a belvárosban is van még mit felújítani. Az egyik ilyen nagyszabású projekt a Fő utca korzójának a korszerűsítése, amelyet húsz évvel ezelőtt újítottak fel, és azóta elromlott a világítási rendszer, a kockakövek egy része kifordult a helyéről, az utcai bútorzat elhasználódott. „A Fő utca rehabilitációjára valószínűleg jövőre írunk ki pályázatot” – közölte Florin Birta polgármester. A csatornázást, a padlóvilágítást és a térburkolatot teljesen kicserélik. A munkálatok azonban a Sal Ferenc (Dunărea) utca rehabilitációja után kezdődnek, ez utóbbi munkálat kivitelezőjét májusban választják ki, és ősszel kezdődhet az utca korszerűsítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában