Forgalom

2024.02.22. 17:29

A „zöldhullám” lehet a megoldás a közlekedési problémákra

Elavult a nagyváradi közlekedésilámpa-rendszer, a város legforgalmasabb pontjain jobbára inkább akadályozza a forgalmat. A rendszer korszerűsítését remélhetőleg még az idén elkezdik.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi közúti jelzőlámparendszer még a 2000-es évek elejéről származik, és túl régi ahhoz, hogy képes legyen alkalmazkodni az egyre zsúfoltabbá váló forgalomhoz. Ráadásul ezek fizikailag is elkoptak, a lámpák gyakran kiégnek, az alkatrészek tönkrementek. A közútkezelők naponta legalább öt meghibásodást kell kijavítsanak, miközben a forgalom hatalmas méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Az autóvezetők nap mint nap szembesülnek a gondokkal, melyek különösen Nagyvárad fő közlekedési útvonalain, a Fő utcán, a Sztaroveszky/Magheru úton, a Vitéz/Decebal úton, illetve a Dacia úton jelentkeznek. A városvezetés és maguk a gépkocsivezetők is nagy reményeket fűztek a vár és a nagypiac előtti közúti aluljárókhoz, abban reménykedett mindenki, hogy ezek átadása után jobb lesz a forgalom. Csakhogy az történt, ami várható is volt: mivel az aluljárókon keresztül gyorsabban, könnyebben lehet haladni, ezért a közlekedési dugók az aluljáróktól áttolódtak a következő nagyobb kereszteződésekhez, jelesül a Fő, a Sztaroveszky/Magheru és a Pasteur, a másik irányba pedig a Ghillányi/Cantemir és a Muntele Găina utcák kereszteződésébe.

Az általunk megkérdezett autóvezetők szerint az aluljáróépítés mellett az jelentene megoldást, ha sikerülne összehangolni a közúti jelzőlámpákat, és az autók úgynevezett zöldhullámban tudnának végighaladni a forgalmas utakon, anélkül tehát, hogy belefutnának egy piros jelzésbe. Ennek jelenleg ugyanis az ellenkezője tapasztalható Nagyváradon. „Sehol nincs zöldhullám, ami biztosítaná, hogy 50 kilométer/órás sebességgel át tudj hajtani a városon. A Fő utcán, miután áthaladtál a 23-as óvodánál lévő közlekedési lámpán, pirosat fogsz ki a Körös-áruháznál és a jogi kar előtt is” – mondta egy sofőr. Ugyanez történik a Vitéz/Decebal úton is, ahol a híd előtt, valamint a híd után és a Körös/Tudor Vladimirescu utcai kereszteződésnél lévő lámpánál is megállítja a járművezetőket a piros jelzés, azt viszont nem sikerül megoldani, hogy ugyanott zsinórban zöldet kapjanak az autósok a villanyrendőröknél.
Somogyi Imre autóvezető oktató szerint „nagyon jó lenne, ha össze lennének hangolva a jelzőlámpák.” Ő azt tapasztalja, hogy délelőttönként még elég jól működnek a lámpák, később azonban már össze-vissza villognak és akadályozzák a zökkenőmentes forgalmat. „Szerintem van pár másodperces elcsúszás a lámpák közt, és délutánra jön össze annyi késés, hogy már nem összehangoltan mész autóval folyamatosan zöldhullámon, hanem az egyik zöldet elkapod, a másikat már nem. Ez a Decebalon mindenképpen érvényes” – fogalmazott. Ő is nehezményezte, hogy a Körös-áruház előtt mindig feltorlódik az autóforgalom, és nemcsak azért, mert eleve nagyon forgalmas és fontos közúti csomópont, hanem azért is, mert a jelzőlámpákat nem jól állították be. Ráadásul még meghibásodások is nehezítik ott a helyzetet. „A Körös-áruháznál a közlekedési lámpák hetekig minden irányban 45 másodpercig piroson álltak. Ültünk és néztünk egymásra. Most már kijavították, de a torlódás nem szűnt meg” – panaszkodott a sajtónak az egyik sofőr. Sőt, Tarsoly János tapasztalt autós szerint a Körös áruháznál lévő kereszteződésben jobban halad a forgalom akkor, amikor nem működik a villanyrendőr, igaz, akkor viszont nagyobb a balesetveszély.
A Körös-áruháznál lévő torlódás egyik fontos oka a dombvidékről reggelenként a Pasteur utcán lezúduló autóforgalom, valamint az – amit Somogyi Imre is említett –, hogy rosszul van megoldva ott a balra fordulás a Fő utcáról. Mindkét általunk megkérdezett sofőr úgy látja, hogy a villanyrendőrök összehangolása lehet a megoldás a közlekedési problémákra, valamint a közúti aluljárók építése a legforgalmasabb csomópontokba. Somogyi Imre a maga során kiemelte az előzékeny vezetés fontosságát is. „Van a cipzár-elv, ez egy íratlan szabály, amit az emberek nem nagyon szoktak betartani. Ez az elv azt jelenti, hogy ha torlódás van, akkor mindegyik járművezető beenged egy autót a keresztutcából jövő forgalomból, és akkor minden irányból mindenki ugyanabban a tempóban tud haladni.”

Korszerűsítés

Elérkezett tehát az ideje a közúti jelzőlámparendszer korszerűsítésének. Annál is inkább, mert, mint azt Marcel Dragoș alpolgármester elismerte a Bihoreanul hetilapnak, „Mivel az aluljárók megépítése óta a Gojdu tér felől folyamatos az autóforgalom, a rendszer már ki-kihagy. A Körös áruháznál lévő közlekedési lámpák nem tudják átvenni az összes forgalmat.” Gyakorlatilag nincs olyan útszakasz, ahol a közlekedési lámpák zavartalan, folyamatos haladást biztosítanának, mondta Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója is. Mivel a közlekedési lámpák felszerelését annak idején a legforgalmasabb sugárutakkal kezdték, ezért nyilván ezek a legrégebbiek és a legrosszabb állapotban lévők is. A rendszert karbantartó DAS Traffic System munkatársai naponta legalább öt meghibásodást „foltoznak”. „A GPS-ek, amelyeken a közlekedési lámpák működnek, technológiailag elavultak, a túl régi alkatrészek nem bírják az áramingadozást, a lámpák pedig kiégnek. Sokat dolgozunk a meghibásodásokon, a rendszer túl öreg ahhoz, hogy zöldhullámban lehessen beállítani” – nyilatkozta az Ebihoreanulnak Alex Ulica mérnök.

Az egyetlen megoldás tehát, ha kicserélik azokat. A pénz megvan a beruházásra, Florin Birta polgármester már 2023 januárjában aláírta az összesen 12 millió lej értékű finanszírozási szerződéseket két projektre, amelyek célja többek között a közlekedési lámpák felújítása a Sebes-Körös mindkét partján, a zöldhullámos forgalomirányító rendszer bevezetése, valamint néhány gyalogátkelőhelyen gombokkal ellátott közlekedési lámpák felszerelése. Hogy ezek a projektek hogy állnak, arról Ovidiu Guler, a polgármesteri hivatal Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsmentigazgatóságának igazgatóhelyettese tájékoztatott: „A megvalósíthatósági tanulmányok elkészültek, a munkálatokra pedig hamarosan kiírjuk a pályázatot.” Az első beruházásokat idén ősszel tervezik elkezdeni. „A projekt keretében 27 kereszteződést, a város legnagyobb csomópontjait szerelik fel érzékelőkkel, hogy a forgalmat zökkenőmentesebbé tegye a legforgalmasabb irányba” – mondta Sebastian Marchiș a Bihoreanulnak. A munkálatok során korszerűsítik az összes közlekedési lámpát, továbbá Nagyvárad Nagyürögd felőli bejáratánál egy információs táblát is elhelyeznek, amely a kisebb forgalmú utakra irányítja a sofőröket. Az Aradi úton elhelyezett tábla a különböző irányok menetidejét fogja mutatni, például a Dacia sugárúttól a központ fele, vagy a Kolozsvári útról a Decebal út felé, hogy a sofőrök kiválaszthassák a leggyorsabb útvonalat. Az új rendszert a mostanitól eltérően diszpécserszolgálat fogja felügyelni, mely valós időben, a forgalmi igényeknek megfelelően tudja majd állítani a jelzőlámparendszert. Addig azonban, míg mindez elkészül, marad a torlódás és a bosszankodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában