Helyi tanács

2024.02.22. 17:58

A kapkodás után jön a javítás

Azonnali nagyváradi helyi tanácsülést kellett összehívni csütörtökre, mert két korábban hamarjában elfogadott határozatot módosítani kellett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi városvezetés meglehetősen gyakran az utolsó pillanatban, azaz percekkel a helyi tanácsülés előtt vesz napirendre határozattervezeteket, amelyeket az önkormányzati képviselőknek egyszerűen nincs idejük elolvasni, hogy a megfelelő ismeretek birtokában szavazhassanak. A városvezetés általában azzal érvel, hogy az utolsó pillanatig, azaz bizonyos pályázatok benyújtási határidejének utolsó napjáig dolgoznak egy-egy anyagon, ezért kerül csak az utolsó pillanatban a testületi tagok elé egy-egy előterjesztés. De mint az nem egyszer kiderült, a nagy kapkodásban a polgármesteri hivatal munkatársai is vétenek, ezért utólag szintén a helyi tanács kell helyrehozza a hibákat. Így történt ez csütörtökön is, amikor ismét azonnali tanácsülésre hívták össze az önkormányzati képviselőket, hogy módosítsanak két olyan határozatot, amelyeket nemrégiben fogadtak el. Az egyik előterjesztés az intermodális szállítási csomópont bérbeadására vonatkozó szerződés javítása volt, az eredetileg elfogadott határozathoz képest ugyanis nem 90 ezer, hanem 142.210 négyzetméternyi telket vesz majd bérbe a leendő üzemeltető. A másik határozattervezetet pedig azért terjesztették elő, mert a cégnyilvántartó kérte a polgármesteri hivatalt, hogy módosítsa azt a határozatot, mellyel a helyi tanács jóváhagyta, hogy az önkormányzat eladja a RER köztisztasági vállalatban lévő részvényeit néhány telekért cserébe.
Az ellenzéki PSD-frakció az egyik javaslat, az RMDSZ pedig mindkét napirendre terjesztett anyag kapcsán tartózkodott. Szabó József, az RMDSZ-frakció vezetője lapunknak elmondta, hogy az intermodális szállítási csomópontra vonatkozó anyag kapcsán a szakbizottsági ülésen Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) igazgatója elismerte, hogy a két héttel ezelőtt megszavazott anyagban, amit akkor is nagy sietve, néhány perccel a tanácsülés előtt terjesztettek be, elnézték a telekkönyvi iratokat. Azért volt szükség a mostani szavazásra, hogy ezt a hibát kijavítsák. „A részvényeladásra vonatkozó határozattervezet kapcsán is az volt az aggály, hogy miért nem lehet egy tanácsosi anyagot rendesen megcsinálni?” – fogalmazott Szabó József, majd hozzátette: „mikor ilyen gyorsan összehívnak egy gyűlést és az anyagot csak tíz perccel a határozathozatal előtt látjuk, ilyenkor mi fenntartjuk a jogunkat arra, hogy ne támogassuk az előterjesztést”. A tanácsos szerint érthetetlen az, hogy az eredeti határozattervezeteket miért kellett sietve elfogadtatni, ha most, hetekkel az eredeti beterjesztések után is lehet szavazni róluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában