Kultúra

2024.01.10. 12:33

Több kulturális eseményt is szerveznek a nagyváradi EFA Kiállítási Központban

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, partnerségben a Summit Agro Romániával több eseményt is szervez a jövő héten annak apropóján, hogy január 15-én a román, majd 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük.

Fotó: OROS CLAUDIU

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi vár E épülettestének földszinti részén működő EFA Kiállítási Központban, a Matei Stegerean Galériában tartják január 15-én, hétfőn 11 órától a XII. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál nyitóünnepségét. Ennek keretében átadják a korábban a Bihar Megyei Kulturális Igazgatósággal közösen meghirdetett, Mihai Eminescu egyik közismert versének a címét jeligéül választott (Kibédi Sándor fordításában: Miért renegsz, rengeteg?) pénzdíjazásos fotópályázat jutalmait. Tóth István fotóművész, egyesületi elnök lapunknak elmondta, hogy 362 pályamű érkezett az Egyesült Államokból, Szerbiából, Máltáról, a Moldovai Köztársaságból, Romániából, Ukrajnából és Magyarországról. A zsűri tagjai – dr. Patricia Știrbu, a Summit Agro regionális elnöke, Tóth István és Andrei Borbely, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság ügyvezetője, akit Anca Mile, az Emanuil Gojdu Főgimnázium igazgatója képviselt – végül 59 alkotást választottak ki. Első lett és ezért 600 lejes jutalomban részesül Ioan Roxin fotóművész, második Veaceslav Bruma (500 lej), harmadik Claudiu Oros (400 lej). Dicséretben részesült Mircea Albu, Bánházi Gyöngyi, Bikfalvi Zsolt, Fekete Réka, Lázár Eszter és Mariana Scubli. Szintén hétfőn, és ugyanott, de 18 órától a Mesék a kandalló melegénél-sorozat keretében Constantin Liviu Demeter történész, a nagyváradi Tavirózsa Fotóklub tiszteletbeli tagja – aki 15 éves kora óta gyűjt képeslapokat – tart vetítést olyan fényképeknek a felhasználásával, melyek a 20. század hajnalán készültek jellegzetes váradi épületekről és közterekről, mint például a városháza, a Fekete Sas palota, a római katolikus püspöki rezidencia, a Szent László tér vagy a Rákóczi út (Fő utca). 
Január 19-én, pénteken 18 órától szintén az EFA Kiállítási Központban, a Mezey Lajos Galériában a nagyvilágban élő román és magyar fotóművészek számára kiírt nemzetközi pályázat díjátadó ceremóniájára kerül sor. Ez alkalomból 86 alkotást állítanak ki, Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Máltán, a Moldáv Köztársaságban, Szerbiában, Romániában, Ukrajnában és Magyarországon élő fotográfusok munkáit.
Végül pedig január 21-én, vasárnap 11 órától az EFA Kiállítási Központ Vilidár István Galériájában a szerző jelenlétében Bontovics Ilona békescsabai fotóművész alkotásaiból nyílik tárlat. A 43 fekete-fehér és színes kép témája változatos. A vernisszázson fellép Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Sola Fide tagja. 
Valamennyi kiállítás társszervezője a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR – Visit Oradea). A képek február 14-ig tekinthetők meg, hétfőn és szerdán 14–20, illetve kedden, csütörtökön és pénteken 10–14 óra között. Ugyanakkor egy részüket a kirakatban is meg lehet majd tekinteni 8 és 20 óra között, valamint a digitális képernyővel rendelkező közösségi közlekedési járműveken is látható lesz majd minden fotó, az OTL-vel kötött megállapodás alapján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában