Film

2024.01.30. 13:02

Semmelweis: Erdélyi díszbemutató, három teltházas vetítés Marosvásárhelyen

Közlemény

A Vándormozi szándéka szerint elsőként Marosvásárhelyen, a nagy hagyományú orvosképzés fellegvárában mutatkozott be a közönségnek a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas Koltai Lajos Semmelweis című filmje. Az eseménynek a felújított Kultúrpalota több mint 500 férőhelyes hangverseny terme adott otthont, ahol Semmelweis doktor igazán otthon érezhette magát. A közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti tripla vetítésre január 28-án került sor, melyet A Vándormozi és a Taylor Projects szervezett, a Studium Prospero Alapítvány partneri közreműködésével.

Dr. Vass Levente (Studium Alapítvány) köszöntője után a díszbemutatót Koltai Lajos szívhez szóló videóüzenete vezette fel. A film férfi főszereplője, a Semmelweist megformáló Vecsei H. Miklós virtuálisan üdvözölte a jelenlévőket, míg az eseményen személyesen részt vevő Nagy Katica (a film női főszereplője, Emma Hoffmann) és Kovács Tamás (Semmelweis vetélytársa, Ferdinand Kollár szerepében), a kérdésekre válaszolva, közös fotókkal, dedikálással tette emlékezetessé a találkozást több, mint 1.500 néző számára.

A film romániai mozibemutatója február 9-én lesz. A Semmelweis az alábbi városok mozijaiba már biztosan eljut: Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti. Továbbá a filmet A Vándormozi eljuttatja az ország olyan településeire is, ahol nincs villannyal működő mozgóképszínház. 
Nagyváradon is  február 9-től vetítik a filmet a Cinema Palace moziban, valószínűleg napi egy előadásban. A Vándormozi Nagyszalontára és Székelyhídra is elviszi az alkotást, az időpontok kapcsán még egyeztetések zajlanak, mivel a vetítést közönségtalálkozóval együtt szeretnék megszervezni az említett helyszíneken – nyilatkozta megkeresésünkre Venczel Endre, a Partiumi Vándormozi ötletgazdája, aki hozzátette: reményei szerint a vetítések helyszíne több Bihar megyei településsel is kiegészül majd. Arra a kérdésünkre, hogy Nagyváradon várható-e közönségtalálkozó, azt a választ kaptuk, hogy valószínűleg igen, ebben az esetben azonban a helyszín nem a Cinema Palace lesz. A vetítések pontos idejére és további helyszíneire a későbbiekben visszatérünk.

A film előzetese itt tekinthető meg!

Az anyák megmentőjéről készült alkotás Semmelweis Ignác életének azon időszakát mutatja be, melyben 28 évesen, fiatal magyar orvosként egy bécsi kórházban rájön, hogy mi okozza a halálos gyermekágyi lázat és az hogyan előzhető meg. Koltai Lajos látványos és fordulatos produkcióban állít emléket az orvostörténelem kiválóságának, aki majd fél évszázaddal a kórokozók felfedezése előtt felismerésével és cselekedetével az anyák megmentője lett...

„Semmelweis Ignác meglátta a láthatatlant, véghezvitte a lehetetlent. Vecsei H. Miklós főszereplésével ma legendaként emlékezhetünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek az anyák megmentőjeként. A saját korában viszont mindezt egészen másképp látták.
A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt.
Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották. Kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.
Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret. Mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
Dolgozott mellette ugyanakkor egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.
Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.” (Nemzeti Filmintézet)

Semmelweis, magyar életrajzi film, 127 perc, 2023.
Főszereplők: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Tamás, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Znamenák István, Hajduk Károly, Szűcs Nelli, Simon Kornél, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla

Alkotók
Rendező: Koltai Lajos
Forgatókönyv: Maruszki Balázs
Operatőr: Nagy András
Vágó: Kovács Zoltán
Zene: Pacsay Attila
Látványtervező: Pater Sparrow
Jelmez: Szakács Györgyi
Producer: Dr. Lajos Tamás, Joe Vida
Stúdió: Szupermodern Filmstúdió
Az alkotást 2023. november 30-ai magyarországi mozibemutatója óta több, mint negyedmillió ember látta!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában