Kiderült

2024.01.24. 15:15

Összeférhetetlenségi ügyek a váradi városházán

A nagyváradi önkormányzat néhány nap alatt két reklámügynökséggel kötött szerződést anélkül, hogy a szolgáltatásra közbeszerzési eljárást hirdetett volna. Mint kiderült, az egyik cég Antonia Nica alpolgármester testvéreinek a tulajdonában van, a másik pedig Anca Deac városházi szóvivőé és férjéé. Az ügyletekről Florin Birta polgármester állítólag semmit nem tudott.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A komoly aggályokat felvető ügyet a Bihoreanul hetilap tárta a nyilvánosság elé. A sajtótermék azt írja, hogy a váradi városháza 2023. október 3-án kötött szerződést a Bizepic céggel, hogy az négy hónapon át plakátokon és internetes klipekben népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést. A szerződés értéke 56.200 lej volt áfa nélkül. A cég tulajdonosai Gabriel Nica és Maria Nica, akik nem mások, mint Antonia Nica alpolgármester testvérei. A hatályos eljárások értelmében a polgármesteri hivatal meg kellett volna hirdesse, hogy szüksége van reklámszolgáltatásokra, hogy az egyenlő versenyesélyek elvét tiszteletben tartsa, és hogy bármely érdekelt vállalkozás jelentkezhessen. Ez azonban nem történt meg, ehelyett Adina Popa, a műszaki igazgatóság helyettes vezetője saját elmondása szerint piackutatást végzett, és ő maga megállapította, hogy a Bizepic cég a legjobb, tehát nekik kell megkapniuk a megbízatást. Ezt követően Popa nem maga vette fel a kapcsolatot a céggel, hanem az alpolgármesternek szólt, hogy hívja el a testvéreit, aláírni a szerződést. A Bihoreanul által megszólaltatott Nica azt mondja, hogy eleinte elutasította ezt az ötletet, később azonban mégis meggyőzte a testvéreit, hogy vállalják el a városháza ajánlatát. Nica nem lát semmi kivetnivalót az ügyben, mert, mint nyilatkozta, a testvérei nem gazdagodtak meg ebből a szerződésből, sőt, olyan kis értékű volt, hogy a vállalkozók tulajdonképpen „önkéntes munkát végeztek. És nem volt szükségük erre a szerződésre, a testvéreimnek nagyon jól megy” – fogalmazott Nica. Az alpolgármester arra nem tudott válaszolni, hogy miért nem tartották be az eljárásokat, és hogy miért tartották titokban az ügyet Florin Birta polgármester előtt.

Ugyanaz másképp

Néhány nappal az említett szerződés aláírása után a polgármesteri hivatal egy újabb reklámkampányt indított, ezúttal a kutyák mikrochipelése ügyében, és a műszaki igazgatóság szintén anélkül, hogy meghirdette volna vagy ajánlatokat kért volna, 82.950 lej értékű szerződést kötött a Brave Button céggel, hogy három hónapon át népszerűsítse az interneten és a sajtóban az önkormányzat mikrochipelési akcióját. Csakhogy a cég tulajdonosai Vasile és Anca Deac, utóbbi a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szóvivője, akinek munkaköri feladatai közé tartozik népszerűsíteni a hivatal tevékenységét. A szerződés értelmében a Brave Button köteles volt sajtótájékoztatót tartani, havonta két sajtóközleményt írni, valamint fotó- és videóanyagot készíteni, amelyet a városháza közösségi médiafelületein kellett népszerűsítenie. Vagyis pontosan ugyanazokat a feladatokat kellett ellátni, amit a városháza sajtóirodája szokott csinálni. Anca Deac sem a sajtótájékoztatón, sem pedig akkor, amikor a polgármesteri hivatal nevében sajtóközleményeket küldött ki, nem említette, hogy saját cégének képviselőjeként jár el, azt a benyomást keltve, hogy csak a munkáját végzi, mint városházi szóvivő. A valóságban viszont ugyanazért a munkáért két jövedelmet is szerzett: egyrészt a nettó 5000 lejes állami alkalmazotti fizetést és a saját cége által kiállított számlákból származó jövedelmet. Egyébként Anca Deac sem árulta el a polgármesternek, hogy szerződést kötött a hivatallal.
Florin Birta a Bihoreanulból értesült ezekről az ügyletekről, és salamoninak nem mondható, de a pártérdekeket tökéletesen leképező döntést hozott: Anca Deacot elbocsátotta tisztségéből, párttársa, Antonia Nica ellen azonban semmilyen intézkedést nem foganatosított. Mint a Bihoreanulnak magyarázta: „Adina Popa asszony piackutatást végzett, és úgy értettem, hogy a Nica családi vállalat esetében ez volt a legjobb lehetőség. De a Deac asszony cégével kötött szerződésnek nem lett volna szabad megtörténnie, akár volt ajánlatkérés, akár nem”. Florin Birta hozzátette: Antonia Nica azért is esik más megítélés alá, mert nem az ő, hanem a testvérei cégéről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában