Büdzsé

2024.01.27. 07:44

Nő is, csökken is Várad költségvetése

Úgy nő Nagyvárad költségvetése 2024-ben, hogy közben a város saját bevételei csökkennek, derült ki a helyi önkormányzat idei költségvetés-tervezetét ismertető sajtótájékoztatón.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

„Nagyvárad idei költségvetése a legnagyobb lesz a város rendszerváltás utáni történetében, de nem hiszem, hogy a rendszerváltás előtt valaha volt ekkora büdzséje a városnak” – mondta Florin Birta polgármester pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón, amelyen azt ismertette Eduard Florea gazdasági igazgatóval közösen, hogyan tervez gazdálkodni a város ebben az évben. Nagyvárad tervezett költségvetése 2.922.633.210 lej, azaz több mint 600 millió euró; tavaly 2,8 milliárd lejt tervezett be az önkormányzat, amiből 2,2 milliárdot sikerült teljesíteni. Az idei büdzsé magába foglalja az elmúlt évről megmaradt 114 millió lejes többletet is, ami főként azért maradt meg, mondta a polgármester, mert a kormány az év végén korlátozásokat vezetett be a pénzköltésekre vonatkozóan, ezért a váradi önkormányzat tavaly novemberben és decemberben nem tudott kifizetni egy sor kivitelezőt. Az idei költségvetésbe beszámolták azt a mintegy 10 millió eurónyi uniós támogatást is, amelyet az önkormányzat az idén kér, és remélhetőleg kap vissza a tavaly elvégzett, és bankhitelből kifizetett uniós munkálatokra. A 2,9 milliárd lejes idei költségvetés 44 százalékát fordítják majd befektetésekre és 56 százalékát működési költségekre. Birta kiemelte, hogy mivel a megyei kórház is az önkormányzat égisze alatt működik, ezért annak a költségvetését is be kellett foglalni a város büdzséjébe, márpedig a kórház főként az intézmény működtetésére költi a pénzét. Ha azonban a kórház pénzügyeit leválasztjuk az önkormányzatéról, akkor a város költségvetésének 61 százaléka befektetésekre megy el és 39 százalékot tesznek ki a működési költségek.

A továbbiakban a polgármester kifejtette, hogy 2015-ben zárt nagyon jó évet Nagyvárad, akkor 628 millió lej értékben sikerült beruházásokat megvalósítani. Tavaly messze túlszárnyalták ezt a szintet, akkor a Nagyváradon elvégzett beruházások értéke elérte a 918 millió lejt, az idei beruházási költségvetés-tervezet pedig még ennél is magasabb, 1,279 milliárd lej.

Forrás: PMO

Idei beruházások

Az elöljáró ismertette az idei év tíz legnagyobb, legköltségesebb munkálatát is. Az első ezen a ranglistán az új erőmű építése a Nagyváradi Hőerőmű telephelyén, mely beruházásra 117,4 millió lejt szándékoznak elkölteni. Ez az összeg a beruházás teljes költségvetése, ugyanis még az idén be is akarják fejezni ezt a munkálatot. A második helyen szerepel az új járványkórház építése, erre a beruházásra az idén 98,3 millió lejt terveznek költeni. Florin Birta bejelentette, hogy a tenderen vesztes Precon Transilvania cég óvást nyújtott be a közbeszerzési eljárás eredménye ellen, úgyhogy most legalább két hetet kell várni, míg az illetékes hatóság elbírálja a fellebbezést. A polgármester kifejezte reményét, hogy február végéig sikerül lezárni a szerződéskötést és az év második felében elkezdődhet az építkezés a Vlădeasa utcán. Az idén folytatódik, és várhatóan be is fejeződik a nagyváradi távhőrendszer felújításának harmadik etapja, amelyre 87,2 millió lejt terveznek elkölteni, majd következik a sorban a nagyváradi tanintézmények eszközökkel való ellátására vonatkozó projekt (75,2 millió lej), folytatódik a megyei kórház járóbeteg-rendelőjének az építése (57,4 millió lej). Telkek és ingatlanok beszerzésére, azaz megvásárlására vagy kisajátítására 34 millió lejt tervez költeni az önkormányzat. Birta jelezte, hogy olyan telkekről és ingatlanokról van szó, amelyekre a fejlesztési projektek megvalósításához van szüksége a városnak. Jelentős beruházás a parkolóház építése a megyei kórház mellett, erre a munkálatra a számítások szerint ebben az évben 32 millió lejt fognak költeni. Beindul a Dél-Őssiben kiépítendő termálvizes fűtési rendszer projektje, amire ebben az évben 27,6 millió lejt fordítana az önkormányzat, míg a Gojdu-téren az aluljárók megépítése után még 27,3 millió eurónyi munkálat vár elvégzésre ebben az évben. A váradszőllősi geotermikus fűtési rendszer építése is folytatódik az idén, szintén 27 millió lejt fordítanak erre a beruházásra. A felsorolt tíz legfontosabb munkálat összköltségvetése 583,9 millió lej, ez a 2024-ben tervezett beruházási költségvetés 46 százaléka. Az ismertetőből kiderült, hogy a beruházási költségvetés legnagyobb része, 499,5 millió lej a helyi költségvetésből fog származni, ez a befektetési költségek 39 százaléka, 359,1 millió lej (28%) lesz vissza nem térítendő támogatás, 160 millió lej az állami költségvetésből, 150 millió lej pedig bankkölcsönökből fog származni (12-12%). A fejlesztési tartalékalapból 85,5 millió lejjel (7%) finanszírozzák a váradi hőszolgáltató vállalat beruházásait, míg 29,1 millió lejt (2%) az önkormányzatnak alárendelt intézmények saját költségvetésükből fordítanak majd beruházásokra.

Negatívumok

Míg Florin Birta a költségvetés pozitív oldaláról beszélt, addig Eduard Florea, a városháza gazdasági igazgatóságának a vezetője a negatívumokra hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a város saját bevételei az idén kisebbek lesznek, mint a tavaly voltak. Ennek a magyarázata a következő: minden önkormányzat legfontosabb saját bevételi forrása a jövedelemadókból visszaosztott pénz, a helyi szinten begyűjtött jövedelemadók 63 százalékát a kormány visszautalja az önkormányzatoknak. Csakhogy egy kormánydöntés értelmében a visszaosztás hatálya alól kivették a nyugdíjak, a szerencsejátékok, az osztalékok és a kamatok jövedelemadóját, ami miatt Nagyváradnak ez a bevételi forrása három százalékkal kisebb lesz az idén a tavalyihoz képest. 2023-ban 399 millió lejt kapott Nagyvárad ebből a forrásból, míg az idén a becslések szerint csak 387 millió lej jut majd innen. Ez annál is nagyobb érvágás, fejtette ki az igazgató, mert az önkormányzatnak ez a bevételi forrása korábban évente mintegy 25 százalékkal növekedett, tehát a kormánynak ezzel a döntésével ez a növekedési ív tört meg. Ehhez kapcsolódva Florin Birta megjegyezte, hogy a municípiumok szövetsége tárgyalásokat folytatott a kormánnyal, és az önkormányzatok ígéretet kaptak arra, hogy az év végéig a jövedelemadó visszaosztásából annyi pénzt fognak kapni, hogy elérjék ennek a bevételi forrásnak a tavalyi szintjét.

A nagyváradi önkormányzatnak azonban minden oka megvan arra, hogy szkeptikus legyen a kormány ígéretei tekintetében, amit Eduard Florea két másik konkrét példával érzékeltetett. A törvény értelmében az állami költségvetésből fedezik a fogyatékkal élő személyek juttatásainak és a fogyatékkal élőket gondozó személyek jövedelmének 90 százalékát, de a váradi önkormányzatnak az idén erre a célra előirányzott 49,4 millió lej ennek a költségnek csak a 77 százalékát fedezi. Ennél is rosszabb a helyzet a gyerekek utaztatása kapcsán. Noha a tanügyi törvény kimondja, hogy a tanulóknak az utaztatását az iskolába az állami költségvetésből kell fedezni, illetve annak ellenére, hogy a város már jelezte, hogy ez a költség Nagyváradon éves szinten mintegy 14 millió lej, az állami költségvetésből erre a célra mégis csak 6,8 millió lejt, tehát a teljes költségnek csak az ötven százalékát utalták ki. Ez azt jelenti, hogy ezt a költséget rendre a helyi költségvetésből kell kipótolni, ugyanis ez a probléma évek óta húzódik. Az önkormányzat egyébként beperelte a kormányt, a tanügyminisztériumot és a pénzügyminisztériumot is, hogy érvényt szerezzen a törvényeknek. Florin Birta polgármester elmondta: azért pereltek be minden intézményt, amelyet csak lehetett, mert a maga során mindegyik elhárította a felelősséget. „A törvény azt írja, hogy az állami büdzséből kell fedezni ezt a költséget, de ez nem azt jelenti, hogy a mi minisztériumunk felelős ezért a költségért” – idézte Birta a minisztériumoktól kapott választ, amikor a város a jogos jussát követelte.

Megújul a Léda-ház

Noha nem ad mindenre elegendő pénzt, a kormány mégis előirányzott néhány költségvetési tételt Nagyvárad számára, amelyből több helyi beruházás valósul meg. A legérdekesebb ezek közül az, hogy a kormány kiutalt 2,8 millió lejt a Léda-ház felújítására, manzárdosításra, illetve területrendezésre. Kiutalt továbbá 2 millió lejt a Cazaban utcai ortodox templom és egymillió lejt a Holdas templom felújítására. Kap a kormánytól 700 ezer lejt a Nagyváradi Állami Egyetem orvosi kara is eszközbeszerzésre és a görögkatolikus püspökségnek is kiutalt a kormány 100 ezer lejt egy szimpózium megszervezésére. A nagyváradi önkormányzat az idén is elkülönít 300 ezer lejt a civil szervezetek támogatására, és idén is lesz részvételi költségvetés, az erre szánt másfél millió lejt is elkülönítették. Továbbra is jutalmazzák az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő párokat és a különböző ösztöndíjakra is elkülönítették a szükséges költségvetési tételt. Végezetül az elöljárók bejelentették, hogy február 1-jén délután négy órától nyílt közmeghallgatást tartanak a váradi városháza nagytermében a költségvetés-tervezetről, melyről a helyi tanács várhatóan február 9-én fog szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában