Avatás

2024.01.24. 18:01

Megvalósult egy nagy álom Érszőllősön

Régi óhaja és álma teljesült az érszőllősi közösségnek azáltal, hogy január 20-án átadták a település sportcsarnokát. A minden igényt kielégítő létesítmény teljes egészében kiszolgálja majd a tornázni vagy labdajátékokat játszani akarókat. Közönséget is tud fogadni, mivel 102 férőhelyes lelátója van. Az átadás időpontját a magyar kultúra napjához közelre időzítették: jelzésértékű ez, mivel a csarnok nagy valószínűséggel kulturális eseményeknek is helyet tud majd biztosítani.

Szőke Ferenc

Az átadási ünnepséget megtisztelte jelenlétével Cseke Attila szenátor, volt fejlesztési miniszter, Bihar megyei RMDSZ-elnök, Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezető elnök, Csáky János az Országos Befektetési Társaság (CNI) képviseletében, Szabó József ügyvezető alelnök, Kéry Hajnal, a Bihar megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese, valamint az egyházak képviselői, Illyés Tamás és Kelemen Sándor lelkipásztorok, illetve a környékbeli polgármesterek.

Elsőként a moderátor, Nagy Zsuzsa Tímea köszöntötte az ünneplőket, majd felkérte Beke László érszőllősi polgármestert, hogy mondja el ünnepi beszédét. Mint elhangzott, az érszőllősi iskola 2008-ban szerepelt először az Ér Kupán. Hover Gábor tornatanár, iskolaigazgató megalapította a kézilabdacsapatot és rekordidő alatt elkészült a sportpálya is. Aztán arról álmodtak, hogy jó lenne egy terem, ahol télen is sportolhatnak a gyerekek. „Mikor a sportcsarnokra megjelent a pályázati kiírás, az elsők között éltünk a lehetőséggel. És az álom valóra vált, 2024. január 20-án Érszőllősnek új sportcsarnoka van. Egy olyan épület, melyre községünk minden lakója büszke lehet, ahol minden sportolni vágyó korosztály megtalálja a maga számítását” – fogalmazott Beke László, aki a továbbiakban köszönetet mondott a Bihar megyei RMDSZ vezetőségének, elsősorban Cseke Attila volt fejlesztési miniszternek, illetve az egész RMDSZ-csapatnak, amely akkor ott dolgozott, mert „tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem lett volna sikeres a pályázatunk, ha az RMDSZ nincs kormányon, és nincs, aki támogassa a projektet” – mondta az elöljáró. Elhangzott ugyanakkor az is: nemcsak ezt a pályázatot sikerült megnyerniük, hanem az orvosi rendelő teljes felújításával, a mellékutak leaszfaltozásával, a művelődési ház felújításával, a nappali idősközponttal kapcsolatos projekteket, valamint a község gázhálózati pályázatát is.

A most átadott sportcsarnok befogadóképessége 167 személy, a lelátó 102 férőhelyes és 65 személy tartózkodhat még az épületben: sportolók, tanárok, edzők stb. Az épület alapterülete 1045 négyzetméter. A földszinten található a sportpálya, elsősegélynyújtáshoz szükséges helyiség, raktár a sportfelszerelés tárolására, tanári szoba és mellékhelyiségek. Az emeleten van a 102 férőhelyes lelátó, férfi és női mosdóval, valamint a szellőztetőberendezést működtető gépezet. Az épület mellett található a kazánház, melynek tetejére napelemek vannak felszerelve, ezek a nyári időszakban biztosítják a víz melegítését. A sportcsarnokban lehetőség van kézilabdázni, röplabdázni, kosárlabdázni és teniszezni is. Az építkezés 2022 áprilisában kezdődött, és 2023. október 25-én fejezték be. Az áfával együtt 6.667.000 lej értékű beruházást teljes egészében a fejlesztési minisztérium finanszírozta. A közművesítést és az aszfaltozás költségeit a polgármesteri hivatal állta, ennek értéke 400.000 lej volt. Ez volt az önerő, amivel hozzájárultak a sportcsarnok megvalósításához. Az épületnek ötvenéves garanciája van, a tanítási idő alatt az iskola használja sporttevékenységekre, délutánonként pedig bérbe vehetik majd a sportolni vágyók.

Cseke Attila szenátor beszédének bevezető részében közölte: a rájuk bízott feladatot elvégezték. „Amikor az önök támogatásával az RMDSZ kormányra került és engem jelölt a fejlesztési minisztérium élére, megfogalmazódott az az igény, hogy Érszőllősön új sportcsarnokot építsünk. Ez volt a helyi közösség óhaja, melyet mi hittel és becsülettel elvállaltunk és teljesítettünk” – mondta a továbbiakban. Kiemelte, hogy ez egy jogos és jó igény volt, melyet az akkori pozícióból teljesíteni tudtak. Sajnos, amióta az RMDSZ nincs kormányon, teljesen megváltozott a hozzáállás a sportcsarnokok építéséhez. Ma már törvény tiltja, hogy ilyen beruházások megvalósuljanak. Az RMDSZ álláspontja változatlanul az, hogy minden községet megillet egy ilyen létesítmény, hogy legyen hol sportoljanak a helyi fiatalok. Érszőllősön kívül sikerült sportcsarnokot avatni Szalacson, Monospetriben, Érmihályfalván és Érkörtvélyesen is. A kormányzati munkának köszönhető, hogy öt új sportcsarnok, illetve sportterem épült az Érmelléken – hangzott el a továbbiakban. „Remélem, hogy a már elkezdődött beruházásokat nem fogják leállítani, és Érkeserűben, illetve Tótiban is meg fog épülni a sportcsarnok. Olyan eredményeket és fejlesztéseket hoztunk ebbe a megyébe, amire az elmúlt 34 évben nem volt példa. 582 fejlesztést írtunk alá a fejlesztési minisztériumban, egymilliárd euró értékben. Nincs ma Bihar megyében olyan önkormányzat, ahol legalább egy fejlesztés ne lett volna. Van, ahol több is” – emelte ki beszédében Cseke Attila.

Szabó Ödön képviselő kiszámolta, hogy saját erőből a település ezt a csarnokot 12 éves bevételéből tudta volna felépíteni, ha minden pénzét erre fordította volna. Így pedig, kormányzati támogatással másfél év alatt felépült az ország forrásaiból. Köszönhető ez annak, hogy a Szövetség képviselői a megfelelő helyen voltak. Ahhoz, hogy ezután is ott legyenek, arra a bizalomra van szükség, amit eddig is élveztek azok, akik képviselték a magyar közösséget kormányzati szinten – fogalmazott Szabó Ödön.
Az ünnepségen szólt az egybegyűltekhez Kéry Hajnal és Hover Gábor is, valamint az egyházak képviselői, akik áldást kértek az épületre. A beszédek után az avatószalagot Cseke Attila, Szabó Ödön, Beke László, Kéry Hajnal és Hover Gábor vágták át. Ezt követően a jelenlévők bejárták a létesítményt, és megtekinthették az épület avatására szolgáló barátságos kézilabda-mérkőzést is, melyen a helyiek játszottak Albis csapatával. A meccs előtt tánccal és énekkel mutatkoztak be a szurkoló pompon lányok, felkészítőik Kovács Dóra és Horváth Judit pedagógusok voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában