Magyar Kultúra-hete

2024.01.21. 16:23

Két új fotótárlat is nyílt az EFA Kiállítási Központban

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület több eseményt is szervezett az elmúlt héten, a XII. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál keretében, annak apropóján, hogy január 15-e a román, 22-e pedig a magyar kultúra napja. Az események a Summit Agro Romániával, illetve a Nagyvárad és a Térségét Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR – Visit Oradea) partnerségben valósultak meg.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Magyar Kultúra-heti programok keretében péntek délután a nagyvilágban élő román és magyar fotóművészek számára kiírt nemzetközi pályázatok díjátadó ünnepségét tartották a vár E épülettestének földszintjén működő EFA Kiállítási Központban. Az érdeklődőket Tóth István fotóművész, egyesületi elnök köszöntötte, aki arról számolt be, hogy 215 pályamű érkezett be. Első díjat érdemelt Holop Ferenc, második lett Ana-Maria Popa, harmadik Claudiu Guraliuc. A Familia folyóirat különdíját Cornelia Ursache, az Újváradét Toró Attila, a Váradét Bánfi Barnabás kapta. Hat plakettet is kiosztottak, ezeket Bárdos Tamás, Vasile Sârb, Koncz Dezső, Mihai Bogdan, Lehotzky István, Lukácsi Alpár és Tóth-Piusz István vehették át. Az ünnepségen jelen volt az Óbudai Fotóklub több tagja, Koncz Dezső vezetésével. A jelenlevőket köszöntötték még Mihók Tamás, a Familia szerkesztője, Dénes László, a Várad felelős szerkesztője és Nagy Gabriella, a művészeti líceum igazgatóhelyettese, aki felkonferálta a fuvolán játszó Bacsó Ágnes diákot (felkészítője Mircescu Georgiana tanárnő). Fellépett még Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Sola Fide tagja is.

 

Vasárnap délelőtt a Vilidár István Galériában Bontovics Ilona békéscsabai fotóművész alkotásaiból nyílt tárlat, melyet egy hónapig lehet megtekinteni. A vernisszázson megjelenteket kurátori minőségében Tóth István köszöntötte. Szűcs László újságíró, az Újvárad folyóirat főszerkesztője azt mondta: kétfajta fotótípus ragadta meg a figyelmét, a portrék és a vízparti tájképek. Érdemes elmerülni az alanyok tekintetében, arcvonásaikban, felfedezni mindent, ami emberi, a szépségük és az egyediségük titka. Ugyanakkor megannyi el nem mesélt történet rejlik a pillanatképekben. A tárlat másik érdekes sorozata pedig a város és a víz kapcsolatát mutatja be, némelykor a város vizei és a városlakó emberek interakcióját, a természeti környezet és az épített környezet harmonikus egymásmellettiségét. „Bontovics Ilona egyszerre tud az apró részletekre odafigyelni s figyeltetni, egészen közel hozva a témát. Túllép az illusztratív szándékon, gondolatokat ébresztve, érzeteket keltve a befogadóban” – vélekedett Szűcs László. Bontovics Ilona felidézte, hogy eleinte nem akart embereket fotózni, de a kezdeti sikerek meghozták a kedvét ehhez. Az ünnepség zenei pillanatairól Thurzó Sándor József gondoskodott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában