Elismerés

2024.01.17. 16:21

Fráter Loránd-díjat alapítottak Érsemjénben

Fráter Lorándra, a híres nótáskapitányra emlékeztek szülőfalujában, Érsemjénben, születésének 152. évfordulóján. A megjelenteket Borsi Imre Lóránt RMDSZ-elnök köszöntötte a művelődési otthonban, majd Erdős Tibor, Bagamér nagyközség polgármestere és Fenesi Tibor, a prefektúra főtitkára mondtak ünnepi beszédeket.

ERDON-összeállítás

A Fráter Loránd Emlékest keretében első alkalommal adták át az érsemjéni RMDSZ által alapított Fráter Loránd-díjat. A laudáció felolvasása után Csorba Terézia Mária nyugalmazott tanárnő vehette át az elismerést. A díjat Borsi Imre Lóránt és Timar Sorin alpolgármester adták át.
„A falunk híres szülöttjéről elnevezett Fráter Loránd-díj odaítélése méltán illeszkedik Csorba tanárnő érdemeihez, hiszen egy olyan embert tisztelhetünk benne, aki nemzete és közössége értékeit nem csak ismeri, de ezek le is nyűgözik őt, kitöltik a mindennapjait, és akit fiatalként a szülőfaluja nem csak haza várt, haza hívott, de itt is marasztalt. Tanárként, mint az ismeretek, de főként az emberi értékek közvetítője, olyan nyomot tudott hagyni a fiatal lelkekben, amely generációkat kísért el egy életen át. A plébániai hitoktatás újraszervezése és a népi betlehemes játék hagyományának újraélesztése csupán néhány példa a sok közül, amelyek a katolikus egyház és a helyi plébánia iránti elkötelezettségét mutatják, mely egyháztanácsának még így, fehér hajjal is aktív és értékes tagja. A tanárnő meghatározó szerepet vállalt községünk környezetvédelmi tevékenységeiben is, az iskolai oktatás biztosította keretek között környezetvédelmi csoportokat szervezett. Egyértelmű érdemei vannak az érkenézi ezüstperjés védetté nyilvánításában úgy, mint a Fekete faluban található kis erdő felvételében a Natura 2000 védett területek közé. A tanárnő tette ismertté a szakmai köztudatban a Gáthegy magyar kökörcsin élőhelyét, és elsőként ő vállalkozott arra is, hogy egy kiadványban összefoglalja községünk növényvilágát, külön figyelmet szentelve a védett fajoknak és a növénykülönlegességeknek. A Kazinczy Ferenc Emlékmúzeum újjászervezésében és az ebben felkereshető kiállítások tematikájának bővítésében is meghatározó szerepet vállalt. Több évtizede kutatómunkát folytat a falu nagy családjainak, kiemelkedő személyiségeinek életrajzi kutatásában, valamint azt is neki köszönhetjük, hogy már több mint egy évtizede lényegében a Csorba tanárnő önkéntes munkájának köszönhetően ejti ámulatba falunk kulturális örökségének gazdagsága az emlékházba látogató vendégeket és a szervezett csoportokat” – hangzott el a Borsi Imre Lóránt által felolvasott méltatásban.
A folytatásban Szőcs Lőrinc prímás és zenekara, valamint Kolcsár Endre nótaénekes szórakoztatta az egybegyűlteket, természetesen felcsendültek Fráter Loránd híres szerzeményei is. Az emlékest az érsemjéni nótáskapitány szobrának a megkoszorúzásával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában