Tiltakozás

2024.01.14. 14:44

Folytatták a tüntetést a gazdák és a fuvarozók

A szombati napot követően vasárnap is kivonultak az utakra a Bihar megyei gazdák és fuvarozók, a megye egész területéről Nagyvárad fele tartó tüntetők sora több kilométert tett ki. Traktorokkal, mezőgazdasági gépekkel és teherszállító járművekkel vonultak fel, a magas üzemanyagárak, útdíjak és adók ellen tiltakozva.

Forrás: Arany József/ INFO TRAFIC BIHOR & ORADEA/Facebook

BN-összeállítás

A vasárnapi tüntetés délelőtt tíz órakor kezdődött a bihapüspöki Remarkt bevásárlóközpont parkolójában, ahova kisteherautókkal, kamionokkal, mezőgazdasági gépekkel érkeztek az emberek. „Csontig hatolt a kés! Itt szeretnénk élni az országunkban, azt akarjuk, hogy ne kelljen külföldre mennünk. (…) Családunkban apáról fiúra szállt a földművelés, nagyon nehéz helyzetben vagyok, kiürült a tarsoly. A politikusoknak az országért kell lenniük, nem magukért, segítsenek egy kicsit nekünk. Először is zárják le az ukrán behozatalt, az ukrán gabona tönkretesz. Magas áron állítjuk elő és alacsony áron adjuk el a terményt” – nyilatkozta a helyi sajtónak egy biharfélegyházi gazda, aki 75 hektáron gazdálkodik. „A gázolaj drága, a gabona ára lement, nincs pénzünk a következő termésre. A gyerekeink jövőjéért tüntetünk” – jegyezte meg egy körösgyéresi agronómus.

Tizenegy óra után a tüntetők elindultak a nagyváradi körgyűrűn, később más Bihar megyei gazdák és fuvarozók is csatlakoztak hozzájuk. A tüntetésen megjelent Mihai Lasca független képviselő, korábbi AUR-tag, de a tüntetők nem tulajdonítottak neki nagy figyelmet, így a politikus kénytelen volt csak a felvonulás széléről élőben bejelentkezni a közösségi oldalakon. A tüntetőket csendőrök és rendőrök kísérték, arra kérve őket, hogy az első sávon haladjanak, annak érdekében, hogy csak minimálisan akadályozzák a forgalmat. A tüntetők a város körgyűrűjén, Biharpüspökitől a Selgros bevásárlóközpontig és vissza haladtak, több autóvezető is dudálással jelezte számukra a szolidaritását. A gazdák és fuvarozók a tervek szerint addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány számukra kedvező intézkedéseket nem hoz. 

A Bihar megyei gazdák szombat délelőtt is forgalomlassítással tüntettek, csatlakozva ezáltal az országos tiltakozó akcióhoz. A megmozdulást spontán módon szervezték meg, anélkül, hogy a szervező szerepét felvállalta volna valaki, illetve tüntetési engedélyt kérvényeztek volna. A gazdák és fuvarozók a Bihar és Nagyvárad közötti 19-es jelzésű országúton, illetve Nagyszalonta és az aradi megyehatár közötti szakaszon haladtak járműveikkel, egyesek a szomszéd megyéig is elvonultak, csatlakozva a nagylaki határátkelő irányába haladó tiltakozókhoz. A szombati, Várad és Bihar község közötti tüntetésen mintegy 15 traktorral, három nyergesvontatóval, illetve több gépjárművel vettek részt.

Egyeztetések

A szállításügyi minisztérium képviselői szombat este négy órán keresztül tárgyaltak az országszerte forgalomlassítással tiltakozó közúti fuvarozók és a gazdák küldöttségével. Az egyeztetések végén jegyzőkönyvet írtak alá a teljesíthető követelésekről – számolt be a találkozó végén a sajtónak Sorin Grindeanu. A szállításügyi miniszter elmondta, a kérések egy részének a teljesítése a pénzügyminisztériumra tartozik, amelynek illetékeseivel vasárnap készült egyeztetni a fuvarozók és a gazdák küldöttsége. A szombat esti tárgyalásokat Grindeanu konstruktívnak nevezte, szerinte a felek részéről őszinte volt a szándék a megoldáskeresésre és a feszültségek csökkentésére.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a fuvarozók és a gazdák nem kérték azt, hogy mentesüljenek az útdíj kifizetése alól, viszont egy olyan rendszer bevezetését javasolták, ami alkalmazhatatlan. Erről a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) képviselői győzték meg őket – tette hozzá.

A szállításügyi minisztérium közleménye szerint a szombat esti tárgyalásokon hat pontban állapodtak meg a felek. Többek között abban, hogy külön sávot alakítanak ki a határátkelőkön és a konstancai kikötőben az EU-tagállamokból származó tehergépjárművek számára; a hatóságok eltekintenek az útdíj kifizetését bizonyító matrica hiánya miatti bírságtól, ha a határátlépésre való várakozással töltött idő meghaladja a matrica adott napra vonatkozó érvényességi idejét; a tehergépkocsik súlyának legfeljebb 5 százalékos túllépésére vonatkozó tűréshatárokat állapítanak meg más uniós tagállamok jogszabályaival összhangban.

A kormány szombat reggeli sajtóközleménye szerint a minisztériumok és közintézmények képviselői a nap folyamán konzultálnak a fuvarozókkal és a gazdákkal, hogy megvitassák az egyes területekre vonatkozó követeléseiket. A közúti fuvarozók szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árának alakulása miatt. Megmozdulásukhoz több mezőgazdasági termelő is csatlakozott, a főbb gazdaszervezetek azonban elhatárolódtak a kezdeményezéstől.

Pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök a Victoria-palotában fogadta a tüntetők delegációját. A megbeszélés után a kormány sajtóirodája közölte: az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy január 15-én, hétfőn az illetékes minisztérium képviselőinek részvételével összeül a mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport, kedden a szállításügyi ágazatban hatáskörrel rendelkező tárcák illetékesei egyeztetnek, január 17-én, szerdán pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások témájában lesz megbeszélés.

Eredménytelen tárgyalás

Többek között a visszaforgatott nyereség adómentességére és az adóeljárások egyszerűsítésére tettek javaslatot a vasárnap délutáni tárgyalásokon a pénzügyminisztérium képviselői a közúti fuvarozók és a gazdák küldöttségének – tudta meg az AGERPRES kormányzati forrásokból.

A találkozón elhangzott, hogy a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági tárcával partnerségben kidolgozná a helyi termelői tanúsítványok, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeripari beruházások jogi keretét, a szállításügyi minisztériummal partnerségben pedig az infrastrukturális beruházások jogi keretét.

A tárgyalásokra rálátó kormányzati források szerint a fuvarozók és a gazdák küldöttségének olyan követelései is voltak, amelyekről a kormánynak egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal: különböző adókedvezményeket kértek, illetve el szerették volna érni, hogy mentesüljenek az üzemanyagok jövedéki adójának kifizetése alól.

A fuvarozók és a gazdák küldöttsége a találkozón felvetette a gabonaárral kapcsolatos kérdéseket, valamint kérte az igazoló dokumentumok nélkül elszámolható napidíjak megemelését. Ez utóbbi követelést a pénzügyminisztérium elutasította, arra hivatkozva, hogy kedvez az adóelkerülésnek.

A találkozó utána mezőgazdasági termelőket képviselő Dănuţ Andruş a sajtónak bejelentette, hogy a közúti fuvarozók és a gazdák folytatják a tiltakozó akcióikat, mert eredménytelenül zárultak a vasárnap délutáni tárgyalások a pénzügyminisztériumban.

„Nem született megállapodás, nem találtak megoldásokat a követeléseinkre. A tiltakozásunk addig folytatódik, amíg a hatóságok be nem látják, hogy képtelenek ezt az országot irányítani. Az összes kérésünket az Európai Bizottságra és a helyreállítási tervre hivatkozva hárították el” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában