Szentmise

2024.01.10. 12:17

A pálos remeterendre emlékeznek

Fotó: Nagy Noemi

A premontrei préposti széktemplomot építő pálos remeterendre emlékeznek Nagyváradon Remete Szent Pál ünnepén, január 15-én, hétfőn, a délelőtt 9.30 órakor kezdődő szentmisén.
Remete (Thébai) Szent Pál a védőszentje az egyetlen magyar alapítású rendnek, a pálosoknak, és nem tévesztendő össze Szent Pál apostollal. A pálosok valamiképpen a premontreieknek a „rokonai”, hisz mindketten a Szent Ágoston-i életszabályt követik. A pálos rendet a 13. században Boldog Özséb alapította, a Mecsekben és a Pilisben élő remetékből. Nagy érdemük, hogy az évszázadok folyamán törekedtek a magyar jelenlét biztosítására Rómában. Az ő rendjüket is feloszlatta azonban „a kalapos király”, II. József és 1802-ben, a rendek visszaállításakor az érdemeikre nem figyeltek, ezért nem állították vissza őket a jogaikba. A vallásalapba gyűjtött vagyonukat szétosztották, a váradi templomukat pedig a premontreiek kapták meg. Az Úri (Roman Ciorogariu) utcai templom ma is őrzi egykori jelenlétük nyomát, például a padokat Remete Szent Pál legendás élettörténetéből vett faragványok díszítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában