Közbiztonság

2024.01.04. 18:17

A hatóságok figyelnek minket

Nagyvárad az egyik legjobban megfigyelt város az országban. A váradi polgármesteri hivatal 600 térfigyelő kamerát szereltetett fel, ezzel a bihari megyeszékhely Bukarest és Kolozsvár után a harmadik helyen áll ebben a rangsorban.

Forrás: bihon.ro

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A több civil szervezet által támogatott „Public Space Surveillance” projekt  keretében végzett tanulmányból kiderül, hogy elméletileg bárhol vagyunk, valaki megfigyelhet minket, és akkor még nem is számolták bele az összesítésbe a magánszemélyek és cégek által kihelyezett kamerákat. Az önkormányzatok arra a kérdésre, hogy miért van szükségük ezekre az eszközökre, általában azt válaszolják, hogy a bűnözés csökkentése és a lakosok „fegyelmezése” a cél, például a közterületeken történő illegális szemétlerakás visszaszorítása érdekében. Laptársunk, a Jurnal Bihorean összesítést is végzett arról, hogy Bihar megyében az önkormányzatok mennyi térfigyelő kamerát szereztek be és helyeztek ki. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2018-tól 600 térfigyelő kamerát helyezett üzembe, és ezzel országos szinten a harmadik helyen áll Bukarest és Kolozsvár után, Bihar megyében pedig toronymagasan az első ebben a tekintetben. A 2018 és 2022 közötti időszakban az önkormányzat az RCS&RDS cégtől megvásárolt egy megfigyelési központot 446.250, valamint kamerákat összesen 2.587.783 lejért. A rendszer kommunikációs és karbantartási költségei 1,2 millió lejre rúgtak.

A megyében a második helyen Margitta áll 167 kihelyezett kamerával, amelyek közül az említett összesítés készültekor 138 volt működőképes. A rendszert 2013 és 2022 között telepítették és több mint egymillió lejbe került. A harmadik legtöbb térfigyelő kamerával Szentmárton község rendelkezik, összesen 110 darabbal, ezek modern, rendszámfelismerő technológiát is magukba foglaló eszközök. A helyi hatóságok ezekkel a kamerákkal figyelik többek között a hullámfürdőt, a betfiai kilátót, a félixfürdői parkolót és magát az üdülőhelyet. A megfigyelési központ a félixfürdői rendőrőrsön van, a polgármesteri hivatal a megyei rendőrséggel kötött egyezményt arról, hogy utóbbi használhatja a rendszert. „A fő érv a térfigyelő kamerák felszerelésére a bűnözés csökkentése volt, ami be is következett. A Szentmártonba érkező turisták és a látogatók biztonsága rendkívül fontos számunkra, ezért is folyamodtunk ehhez a megoldáshoz” – közölte a Szentmártoni Polgármesteri Hivatal.

Forrás: bihon.ro

Nem sokkal marad le Bors község, ahol 2013 és 2021 között 105 térfigyelő kamerát telepítettek. „Bors határátkelőhely, ami azt jelenti, hogy szükség van a terület felügyeletére, tekintettel ara, hogy növekszik a nemzetközi migrációs áramlás” – közölte a polgármesteri hivatal, kiemelve azt is, hogy a térfigyelő kamerák felvételei 14 nap elteltével automatikusan törlődnek. Székelyhídon 104 térfigyelő kamera található, amelyeket 2020 és 2022 között telepítettek. A berendezéseket egyszerűsített eljárás keretében vásárolta az önkormányzat közel 1 millió lejért. Papfalva községben 101 kamerát helyeztek ki 2019-től kezdődően. A berendezéseket közvetlen beszerzés útján vásárolták meg több mint 150 ezer lej értékben. A Jurnal Bihorean összesítése szerint Nagyszalontán 95, Tótiban 86, Értarcsán 80 térfigyelő kamera van, és persze a sor tovább folytatható. Belényesben az összesítés készültekor csak 37 térfigyelő kamera volt, de folyamatban volt egy közbeszerzési eljárás, melynek megvalósítása után a városban a kamerák száma eléri majd a százat.

Fontos tudni, hogy az önkormányzatok a térfigyelő kamerákat nem helyezhetik ki bárhová, és a kamerák által rögzített adatok feldolgozásának is megvannak a maga szabályai, nyilatkozta a Jurnal Bihorean által idézett szakember, Bogdan Manolea. Nem lehet például térfigyelő kamerákat olyan közterületekre vagy olyan övezetekbe kihelyezni, amelyeket az emberek pihenésre, szabadidős tevékenységre használnak: tehát nem lehetnek térfigyelő kamerák mozikban, éttermekben, fitnesz központokban, parkok pihenőhelyeinél. A térfigyelő kamerák használatát konkrét okokkal kell indokolni, a „közbiztonság növelése” nem elég indoklás. Egy másik szabály az, hogy a kamerák által rögzített felvételeket a lehető legrövidebb időn belül és lehetőleg automatikusan törölni kell. A tárolt adatokkal is rendkívül óvatosan kell bánni, és nem lehet azokhoz könnyen hozzáférni, például a felettesek hozzáférését is korlátozni kell a beosztottak megfigyelése tekintetében. Továbbá a felvételeket ki kell adni azoknak, akik a felvételeken vannak és ezt kérik, de a rögzített mozgóképeket úgy kell kiadni, hogy a felvételen szereplő többi személy felismerhetetlen legyen. Ezeknek a szabályoknak a megszegése komoly pénzbírságot vonhat maga után, ami nem egy esetben oda vezet, hogy a kifizetett büntetések összege meghaladja magának a rendszernek az értékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában