Költség

2023.12.23. 16:10

Többe fognak kerülni a parkfelújítások

Jelentős mértékben megnőtt négy nagyváradi zöldövezet felújításának a költségvetése, miután a helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadta a beruházások pénzügyi-gazdasági mutatóit.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat jövőre akarja elkezdeni a vársánc dél-keleti részének, a Bunyitay-ligetnek (Brătianu park), a December 22. parknak, valamint az Ezredévi Emléktérnek (Libertății park) a felújítását. Az év utolsó rendes tanácsülésére előterjesztett javaslatokból kiderült, hogy ezek a beruházások többe fognak kerülni az előzetesen becsült összegeknél. Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos szóvá is tette az ülésen, hogy jelentős, mintegy 40 százalékos árnövekedés figyelhető meg mindössze két hónap leforgása alatt. Megkérdezte, hogy nem lenne-e jobb ezeket a plusz költségeket több másik park felújítására fordítani, mint gyakorlatilag megduplázni a szóban forgó négy zöldövezet felújításának a költségvetését? Válaszában Florin Birta polgármester kifejtette, hogy néhány hónappal ezelőtt a beruházások megvalósíthatósági tanulmányait fogadták el, az azokban szereplő összegek tájékoztató jellegű számok voltak, időközben azonban elkészültek a műszaki tervek, így most a műszaki-gazdasági mutatókról szavaznak, amelyek a beruházások reális költségeit mutatják meg. Hozzátette, hogy elképzelhető, hogy még ezek az összegek sem lesznek elegendőek mind a négy zöldövezet felújítására, tehát lehet, hogy a város költségvetéséből vagy más forrásokból még ki is kell pótolni majd az összegeket. De akárhogy is lesz, az önkormányzat mindenképpen korszerűsíteni fogja a négy zöldövezetet, szögezte le Birta. 
Liviu Mihai Sabau Popa PSD-s tanácsos emlékeztetett arra, hogy a Bunyitay-ligetnek mindig volt egyfajta botanikus kert jellege, amelyben sokféle fa és cserje megtalálható volt, ezért azt javasolta, hogy ezt a tényt vegyék figyelembe a park mostani megújításakor is. Erre reagálva Florin Birta elmondta, hogy Váradszőllősön lesz egy nagy közpark, és az fogja betölteni azt a szerepet, amiről Sabau-Popa beszélt. Az elöljáró hozzátette, hogy januárban szeretnék kiírni a közbeszerzési eljárást a négy park korszerűsítésére és a polgármester reményei szerint 2024 júniusában el is kezdődhetnek majd a munkálatok. A zöldövezetek pénzügyi-gazdasági mutatóira vonatkozó határozattervezeteket végül egyhangúlag elfogadta a helyi tanács. A vársánc dél-keleti részének felújítása az előzetes becslések szerint 13,4 millió lejbe került volna áfával együtt, a most megszavazott tervezet pedig 24,5 millió lejről szól. A munkálat kivitelezési időszaka nyolc hónap. A Bunyitay-liget felújításának új, pontosabb költségvetése 36,3 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak szintén nyolc hónap. A megvalósíthatósági tanulmány még csak 28 millió lejes költségvetéssel számolt. Az Ezredévi Emléktér és a Sebes-Körös partjának rendezése azon a szakaszon 9,2 millió lejbe fog kerülni az előzetesen becsült 7,8 millió lejes keretösszeghez képest, mindkét említett összeg tartalmazza az áfát is. A December 22. park felújítási költsége 12,2 millió lej áfástól, az eredeti összeg 10,6 millió lej volt. E két utóbbi zöldövezet esetében a kivitelezési időszak hat hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában