Beszámoló

2023.12.21. 09:11

Simon Balázs rövid élete és jelentős életműve

Forrás: Facebook/Újvárad

Pikó Stefánia

Simon Balázs költő életét és munkásságát ismerhettük meg – természetesen annyira, amennyire az alig másfél órába belefért – múlt pénteken a Léda-házban, amikor a Kortárs klasszikusaink sorozat elérkezett az idei utolsó alkalomhoz. Az előadó ezúttal Kovács Edward volt, aki a debreceni MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ kurátori asszisztense, valamint a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója és a Szkholion folyóirat szerkesztője.

A budapesti születésű Simon Balázs (1966–2001) alig 34 éves korában hunyt el, halálát agydaganat okozta. Annak ellenére, hogy súlyos beteg volt, végig aktívan alkotott, késői munkáiban pedig egyértelműen tükröződött egészségi állapota, és az értő olvasók számára az is, hogyan élte ezt meg. Teljes munkássága azonban ennél sokkal többről is szól, hiszen egy óriási műveltséggel rendelkező költő volt Simon Balázs, ezért is gondolja úgy a doktorandusz, hogy a költő igazán megérdemelné, hogy bekerüljön az irodalmi kánonba. Ehhez viszont szükség volna a kritika alaposabb, átfogóbb és mélyrehatóbb munkájára – azzal, hogy doktori disszertációjának keretében Kovács Edward is foglalkozik az életművével, talán közelebb hozhatja ezt az elképzelést a valósághoz, vallotta.

Ez az este mindössze egyetlen egy költemény megismerésére volt elegendő amellett, hogy megismertük a költő pályafutását, illetve irodalomtörténeti kontextusba helyeződött alkotásainak világa. Simon Balázs nagy műveltségéhez minden bizonnyal jelentősen hozzájárult családi környezete, ugyanis édesapja volt a Korán magyar fordítója, Simon Róbert, édesanyja pedig a teljes Ezeregyéjszaka modern magyar fordítója, Prileszky Csilla. Tanulmányai kapcsán érdemes tudni, hogy az ELTE Bölcsészettudományi Karán, magyar-latin-ógörög szakon diplomázott – első köteteiben ennek a tanulmányi időszaknak is meglátszik a hatása.

Simon Balázs minden kötete említésre méltó, nem volt azonban idő mindet tüzetesebben bemutatni az este folyamán. Első verseskötete, melynek címe igencsak árulkodó, a Minerva baglyát faggatom mégis, 1992-ben jelent meg a Liget kiadásában. Utolsó kötete, amely még életében jelent meg, a Például a galamb volt, de posztumusz is jelentek meg kiadványok a munkáival, többek között elbeszélésekkel is, ugyanis nemcsak verseket, hanem prózát is írt, bár ebből jóval kevesebbet. A Jelenkor kiadásában jelent meg legutóbb 2021-ben egy kötet, az Összegyűjtött versek, amely Simon Balázs minden egyes munkáját tartalmazza, ami azért is jó, mert több olyan kötet is van, amelyiket egyébként már elég nehéz beszerezni.

Az este lezárását megelőzően még egy verset, Az öltözőben címűt is sikerült elolvasni és alaposabban átbeszélni. Ez az 1997-ben megjelent Makdír címet viselő kötet egyik költeménye, amelyet néhány évvel azután írt a költő, hogy átesett volna az első agyműtétén. Erős kezdés volt ez a költővel való megismerkedés alkalmából, de arra pont jó volt, hogy megalapozottan tudjunk egyetérteni az előadóval, aki szerint Simon Balázs méltó volna a kanonizálásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában