Közvilágítás

2023.12.03. 09:05

Nagyvárad teljesen áttérne a LED-égőkre

A tervek szerint 2025 végére Nagyvárad teljes területén LED-égők fogják biztosítani a fényt éjszakánként, és magát a közvilágítási rendszert is korszerűsítik, hogy a város ne függjön az Electricatól.

Fotó: P.I.

Pap István

Nagyváradot jelenleg 24 ezer égő világítja meg. Ezek közül 20 ezer darab hagyományos nátriumizzó, 4 ezer darab pedig LED-égő. Ez utóbbiak világítják a várost a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărul) úton, az Aradi úton stb. és sokkal hatékonyabbak mint a nátrium égők, mert kevesebb az energiafogyasztásuk és erősebb fényt is adnak. Ezt tekintetbe véve a polgármesteri hivatal tervbe vette, hogy a város teljes területén LED-égőkre cseréli a hagyományos izzókat. De Nagyváradon nemcsak maguk az égők, hanem a bekapcsoló pontok is elavultak, és a közvilágítás be- és kikapcsolása tekintetében a város az Electrica vállalattól függ. A városban 283 ilyen bekapcsoló pont van, és ezeket is modernizálni kell. A legutóbbi helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján Florin Birta polgármester elárulta, hogy az Electrica már reggel fél nyolckor kikapcsolja a közvilágítást, amikor a városban még sötét van, és a polgármesteri hivatal már kapott jelzéseket a rendőrségtől, hogy ez balesetveszélyes, különösen a zebrák környékén. „Ha meglenne ez a korszerűsített közvilágítási rendszer, akkor nem függnének többé az Electricatól, hanem automatikusan tudnák szabályozni a közvilágítást” – fogalmazott. A reggeli sötétség problémája egyébként a tanácsülésen is felmerült. Szabó József, RMDSZ-es helyi tanácsos az ülés végén megjegyezte, hogy az iskolák képviselői és a szülők is panaszkodtak neki arról, hogy reggelente már 7:20-kor lekapcsolják a fényeket, ami nagyon veszélyes, ezért azt javasolta az önkormányzat vezetőségének, hogy legalább az iskolák környékén maradjanak égve reggel nyolcig az izzók.

Fotó: P.I.

Megszavazva

Hogy lesz-e foganatja Szabó József javaslatának, az még kérdéses, mindenesetre a közvilágítási rendszer korszerűsítésére vonatkozó tanácsi határozat-tervezetet egyhangúlag megszavazta a helyi tanács. A város három különálló projekt keretében akarja megvalósítani a szándékát, ennek első fázisa már folyamatban van: jövő év tavaszán kicserélnek 2.038 égőt a Borsi úton, a Dacia sugárúton, a Kolozsvári úton a Templom (Tineretului) térig, az Averescu úton, az Aradi úton a Pecétől a repülőtérig, a Petőfi parkban, és a Fürdői (Nufărul) úton a szentmártoni ANL-tömbházakig. Ugyanennek a projektnek a keretében kicserélnek 15 bekapcsoló pontot is, az új berendezések energiafigyelő- és elemző bekapcsoló pontok lesznek. A 6,9 millió lejes beruházást a Környezetvédelmi Alap finanszírozza. A második szakaszban 7.124 lámpatestet és húsz bekapcsolási pontot fognak kicserélni. Az áfával együtt 19,4 millió lej értékű projekt tenderét már meghirdették. Ezt a beruházást az Európai Beruházási Banktól kapott hitelből finanszírozzák, és a becslések szerint jövő év őszén kezdődik meg a kivitelezés. A harmadik szakasz munkálataira pedig most adta áldását a helyi tanács. A szerdán megszavazott javaslat értelmében kicserélnek 2.044 lámpatestet és 15 bekapcsolási pontot a lakónegyedekben és a dombvidéken. A kivitelezési időszak tíz hónap. A 9,7 millió lej értékű projektet a Környezetvédelmi Alaphoz akarja benyújtani finanszírozásra az önkormányzat. Ha a felsorolt beruházások megvalósulnak, akkor a városban még lesz 8.000 hagyományos égő és 233 bekapcsolási pont, amit modernizálni kell. „A most meglévő 24 ezer világítótestből a projekt megvalósítása után 16 ezer darab LED-égő lesz, tehát még marad mintegy 8 ezer régi típusú izzó, amelyek cseréjéhez finanszírozást kell találnunk, hogy a közvilágítás teljesen modernizálva legyen a városban. Amint ezeket az égőket kicseréljük és rendszerbe állítjuk, akkor digitálisan és automatikusan fogjuk tudni üzemeltetni a közvilágítást az egész városban” - fogalmazott. Az elöljáró szerint 2025 végére sikerül befejezni a teljes közvilágítási rendszer korszerűsítését, és akkor már közvetlenül a polgármesteri hivatal fogja tudni ki- be kapcsolni a fényeket.

Fotó: P.I.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában