Átadták

2023.12.30. 17:30

Megnyílt a mélygarázs a váradi vár előtt

Szombat dél óta használhatják az autósok Nagyvárad legújabb mélygarázsát, amely az ortodox katedrális körül, a váradi vár előtt épült meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A létesítményt Florin Birta polgármester nyitotta meg hivatalosan, aki a helyszínen az újságírók gyűrűjében elmondta: „A parkolót bárki igénybe veheti, aki átutazik itt, és ebben az övezetben szeretne parkolni. Három hónapig ingyenes lesz a parkolás, utána pedig fizetős lesz, csakúgy, mint történt az a város többi parkolóházában. Nagyváradon 2014 óta ez a hetedik parkolóház, amely felépült, és ennek a létesítménynek az elkészültével a nagyváradi mélygarázsokban és parkolóházakban lévő parkolóhelyek száma meghaladta a 2200-at.” 

Fotó: Alexandru Nițescu

A szombaton megnyitott létesítményben 225 parkolóhely van autók, és 31 hely motorkerékpárok számára. További hat helyet szántak elektromos autók számára, kilencet pedig mozgáskorlátozottaknak tartanak fenn. Autóval a vársáncban kialakított utcán lehet megközelíteni a parkolóhelyet mind a Sánc (Griviței) utca, mind pedig a Kolozsvári út felől. A mélygarázsba lépcsők és három lift is levezet, ez utóbbiak egyike a várba vezető gyalogos híd mellett, egy a katedrális bejáratának a közelében, egy pedig a CEC bank székhelye mellett van. Elektronikus kijelzőn tájékoztatják majd az autósokat a parkolási lehetőségről, a szabad parkolóhelyeket zöld, a foglalt parkolóhelyeket pedig piros színnel jelölik a kijelzőn. A parkolót kis, közepes és nagy kategóriájú, legfeljebb 5 méter hosszú, benzin-, dízel-, elektromos és hibridmotoros autók használhatják, de autógázas (LPG) üzemű autóknak szigorúan tilos behajtani oda.

Fotó: Alexandru Nițescu

A parkolóhelyet beléptető rendszerrel (sorompók, rendszámtábla-leolvasók), fizetési automatákkal, valamint helyszíni takarító- és porszívóállomással szerelték fel, és mellékhelyiség is van a létesítményben. A parkoló tehát már használható, de a végső simításokat még el kell végezni, főként a lifteknél és az ottani lépcsőknél. A megnyitástól számítva három hónapon át, vagyis 2024. március végéig ingyen lehet használni a parkolót. Az elektromos autók töltőállomásait az ingyenes parkolási időszak végén telepítik. A munkálatokat a Construcții Erbașu és a Simbac cégek végezték el, a kivitelezési határidő 2024. június 5., a beruházás költségvetése 33.704.700 lej volt áfa nélkül. Újságírói kérdésre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy próbáltak ugyan uniós forrást találni erre a beruházásra, de mivel az Európai Unió nem támogatja anyagilag ilyen létesítmények építését, ezért az önkormányzat teljes egészében saját költségvetéséből építette meg a mélygarázst.

Autók és történelem

A mélygarázzsal egy időben nagyjából elkészült a parkoló feletti terület tereprendezése is. A katedrális körüli térséget térkővel burkolták, padokat helyeztek ki, fákat, cserjéket, virágokat ültettek el. A tereprendezés legfontosabb része a területen talált középkori régészeti leletek megmentése és helyszíni kiállítása, amelyet mind a mélygarázs szintjétől, mind pedig a katedrális járószintjéről jól lehet látni. Ugyanakkor a parkoló járószintjén ki van jelölve a vár egykori elővédművének nyomvonala is. Megjegyzendő, hogy a régészeti leletek megóvása eredetileg nem szerepelt a tervekben, gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták azt, hogy a mélygarázs az országos archeológiai nyilvántartásba vett régészeti lelőhelyen épül. Florin Birta felidézte, hogy a munkálatok 2020 decemberében kezdődtek, és egy évig tartottak volna, de a terepmunkálatok elkezdése után nem sokkal felszínre kerültek az első régészeti leletek, amelyek arra kényszerítették az önkormányzatot, hogy elvégeztesse a régészeti feltárást, és hogy megváltoztassa a kivitelezési terveket. Eredetileg ugyanis 268 parkolóhelyet akartak létesíteni, de a régészeti leletek megmentése és a helyszínen történő kiállítása nyomán le kellett mondani 43 parkolóhelyről, ezért lett a létesítményben 225 parkolóhely. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy a három hónap ingyenes időszak lejárta után a parkolóhelyek egy részét fenntartják majd a környékbeli lakók számára, míg a vár előtti parkolót turistabuszok is használhatják majd, lévén hogy a mélygarázsba nagy méretű járművekkel nem lehet behajtani. A polgármester hozzátette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Helyi Közszállítási Vállalattal arról, hogy a mélygarázs megtartsa ún. park&ride jellegét, hogy azok, akik itt parkolnak, a három hónapos ingyenes használat után itt vásárolt parkolójeggyel ingyen utazhassanak a tömegközlekedési eszközökön.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában