Repülés

2023.12.19. 06:53

Megfelel a kritériumoknak a HiSky légitársaság

Egyetlen légitársaság jelentkezett a váradi és a Bihar megyei önkormányzat által meghirdetett tenderre, hogy nagyváradi repülőtérről üzemeltessen bel- és külföldi légi járatokat. A pályázat megfelel a kiírási feltételeknek, úgyhogy a pénzügyi terv kidolgozása után valószínűleg szerződést is kötnek a céggel a járatok üzemeltetéséről.

Forrás: Economedia

BN-összeállítás

Egyszerre adott ki közleményt a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal arról, hogy a HiSky légitársaság pályázata megfelel a helyi és a megyei önkormányzat kritériumainak, így elviekben üzemeltethet járatokat a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérről. Az elbíráló bizottság ellenőrizte a benyújtott ajánlatot, és megállapította, hogy a HiSky légitársaság maximális pontszámot ért el, ugyanis vállalja azt, hogy hetente öt oda-vissza járatot üzemeltet Nagyvárad és Bukarest között, három járatot indít heti rendszerességgel Nagyvárad és London között, illetve szintén három charterjáratot üzemeltet vakációs helyszínekre, úgy mint Hurghada (Egyiptom), Antalya (Törökország) és Monastir (Tunézia).

A HiSky nyolc sugárhajtóműves repülőgéppel rendelkezik, ezek közül négy 180, egy 144, kettő 221, egy pedig 275 férőhelyes. A minimális követelmény az volt, hogy az ajánlattevőnek legalább öt repülőgéppel kell rendelkeznie. A HiSky megfelel a tapasztalattal kapcsolatos minősítési kritériumoknak is. Az elmúlt három évben szállított utasok száma 1,8 millió volt, miközben a minimális elvárás egymillió utas volt, a cégnek van üzemeltetési csomópontja, ez Bukarest, és menetrendszerinti járatokat üzemeltet a román fővárosba és Londonba. A légitársaság románul beszélő légiutas-kísérőkkel rendelkezik, szám szerint 93 románul beszélő alkalmazottja van. Az ajánlattevő az AirOradeától összesen 750.000 euró támogatást kért öt évre, míg a tender szerint maximum hárommillió eurót lehetett volna kérni. Az Air Oradea műszaki-pénzügyi információkat kért a HiSky Europe cégtől, beleértve a bevételek, költségek stb. részleteit. Ezeket az adatokat a PwC tanácsadó cég elemzi és használja fel a részletes üzleti terv elkészítéséhez. Az üzleti terv várhatóan jövő év januárjában lesz meg. Ezt követően megkezdődnek a tárgyalások a közös vállalkozási szerződés megkötéséről, azzal a céllal, hogy a HiSky 2024 késő tavaszán megkezdje működését. Az üzleti terv fő célja annak bizonyítása, hogy a légitársaság által kapott 750 ezer euró nem jelent állami támogatást, és hogy a járatüzemeltetés legalább öt évig fenntartható lesz, ahogyan azt az Air Oradea megköveteli.

Az Air Oradeát 2021 októberében hozta létre Nagyvárad önkormányzata és a Bihar Megyei Tanács azzal a céllal, hogy belföldi és külföldi légi járatokat üzemeltessen a nagyváradi repülőtérről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában