Fejlesztések

2023.12.19. 06:50

Lezárult a megyei tanács egészségügyi projektje

Ciucur Losonczi Antonius

A megyei tanács dísztermében tartották hétfő délben annak az európai uniós finanszírozású projektnek a zárókonferenciáját, melynek célja Bihar megye hegyvidéki részén az egészségügyi szolgáltatások és az ezekhez való hozzáférés elősegítése, illetve fejlesztése a sürgősségi esetekkel kapcsolatos orvosi beavatkozások területén. A részleteket Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere, dr. Hadrian Borcea, a SMURD vezetője és Pintér István, a Salvamont Hegyimentő Szolgálat irányítója ismertették. Mint elhangzott, a 2019.08.01. és 2023.12.30. közt lebonyolított projekt költségvetése 13 millió euró volt, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatása 10,7 millió eurót tett ki. A kedvezményezett körülbelül 700 ezer személy, és az évek során 79 közbeszerzési eljárás zajlott. A projekt vezető partnere a megyei tanács volt, partnerek a berettyóújfalui, a nagyváradi, az élesdi, a margittai, a belényesi és a nagyszalontai önkormányzatok, társult partnerek pedig a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a Salvamont, a SMURD és a Gróf Tisza István Kórház.

A Bihar Megyei Tanács az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését, illetve jobbítását célozta meg a megye hegyvidéki területein, két elsősegély- és sürgősségi központ létrehozásával Pádison és Biharfüreden, melyek működtetését a Salvamont biztosítja. A katasztrófavédelem társult partnerként való bevonása azért történt, hogy a megyei tanács részére jóváhagyott pályázati támogatásból megvásárolandó speciális egészségügyi berendezéseket (telemedicina rendszert) ingyenes használatra átadják a SMURD-nak, lévén hogy ez az egyedüli olyan struktúra, mely rendelkezik a kellő felkészültségű speciális szakembergárdával. Berettyóújfalu önkormányzata a Gróf Tisza István Kórházban (alárendelt intézményében) az előzetesen felújított gyógyászati részlegébe helyezte át a kórház mozgás rehabilitációs járóbeteg osztályát, amit korszerű orvosi eszközökkel és felszereléssel látott el. Nagyvárad önkormányzata egy hatékony távgyógyászati hálózat kialakítását valósította meg, valamint a megyei kórház felszerelését a következő berendezésekkel: digitális ultrahang- és röntgengép, angiográf CT kemoembolizációs kezelések elvégzésére, illetve egy intenzív osztály szcintigráf CT-vel való felszerelését az endokrin és daganatos elváltozások felismerése érdekében. Margitta, Nagyszalonta, Élesd és Belényes önkormányzatai digitális ultrahang- és röntgengéppel szerelték fel a helyi kórházakat, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara pedig egy képzési központot alakított ki innovatív orvosi eljárások és műtéti módszerek alkalmazására a Lukács György (Nicolae Jiga) utcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában