Tervek

2023.12.29. 17:32

Kiterjesztenék a háziorvosi szolgálatot minden falura

Két éven belül Bihar megye minden falujában elérhetővé akarják tenni a háziorvosi szolgáltatást, jelentették be a megye elöljárói.

Forrás: Freepik

Fotó: Yeko Photo Studio

Pap István

Évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei székházában a párt vezető politikusai, akik a megye legfontosabb közfunkcióit is betöltik, jelesül Ilie Bolojan megyei pártelnök, a Bihar Megyei Tanács elnöke, valamint Mircea Mălan, a tanács alelnöke, Dumitru Țiplea prefektus, a PNL megyei szervezetének főtitkára és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, a PNL első alelnöke. Eltekintünk azoknak az üzeneteknek az ismertetésétől, amelyekben a politikusok önmagukat dicsérték, mindemellett tettek néhány fontos, közérdeklődésre számot tartó bejelentést is. Ezek közül is talán a legérdekesebb az, amiről először Dumitru Țiplea beszélt: kijelentette, hogy két éven belül meg akarják oldani a háziorvosi szolgáltatás problémáját Bihar megyében, ami azt jelenti, hogy a megye legeldugottabb falujában is lesz háziorvos, vagy legalábbis hozzáférhető lesz ez a szolgáltatás. Elárulta, hogy a prefektúra és a Bihar Megyei Tanács már tárgyalt a megyei közegészségügyi igazgatósággal, a megyei egészségügyi pénztárral és a jövő év első napjaiban az említett intézmények együttműködési egyezményt fognak aláírni az elképzelés megvalósítására. Hozzátette, hogy jelenleg nyolc olyan közigazgatási egység van a megyében, ahol egyáltalán nincs háziorvosi szolgáltatás, illetve elmondta azt is, hogy több mint 132 ezer 65 év felett idős ember él a megyében, és közülük sokan nem férnek hozzá a legelementárisabb orvosi ellátáshoz sem. 

Támogatás 

Több konkrétumot árult el Ilie Bolojan tanácselnök: a legnagyobb gondot az okozza e tekintetben, hogy a családorvosok nem akarnak falura költözni, ezért jövedelemkiegészítéssel és egyéb juttatásokkal próbálják rávenni őket arra, hogy mégis falura költözzenek. Elmondta, hogy a megyei tanács havi 1000 euró jövedelemkiegészítést biztosít majd azoknak a háziorvosoknak, akik falura költöznek, ez a juttatás kisebb összeg lesz, ha nem költöznek ki ugyan, de vállalják azt, hogy rendszeresen rendelnek majd ezeken a településeken. A program része az is, hogy szolgálati lakást és rendelőt is biztosítanak majd a falusi háziorvosoknak. „Aláírjuk az együttműködési egyezményt a jövő év első napjaiban, majd rögtön azután, hogy elfogadjuk a költségvetést, gyakorlatba ültetjük a programot és kampányt is fogunk indítani főként a rezidens orvosok körében” – fogalmazott Bolojan.

Az egészségügyi rendszer egyéb problémáiról is szó esett a sajtótájékoztatón. Az egyik újságíró felvetette a tasnádbajomi esetet, az ottani háziorvos saját elmondása szerint azért ment el a faluból, mert a polgármester kikötötte neki, hogy kit vegyen fel asszisztensnek. Erre reagálva Ilie Bolojan hangsúlyozta, hogy egyetlen polgármester sem szabhatja meg a háziorvosnak, akivel nem áll semmilyen szerződéses kapcsolatban, hogy kit alkalmazzon. Megkérdeztük a jelen levő politikusokat, hogy nincsenek-e komoly hibák az egészségügyi rendszer működtetésében, főként a napokban napvilágra került szalárdi tragédia tükrében, ahol semmiféle kórelőzmény nélkül meghalt a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja annak ellenére, hogy a községben háziorvos és mentőszolgálat is van. Dumitru Țiplea erre reagálva elismerte, hogy sok megoldandó probléma van még az egészségügyi rendszerben, Ilie Bolojan pedig azt mondta, hogy az egészségügy az egyik legkomplexebb rendszer, melynek megfelelő működtetése nemcsak a helyi hatóságoktól függ. A rendszer hatékonyságát befolyásolják a törvények és a betegbiztosító is, az önkormányzatok a maguk során minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy fejlesszék az egészségügyi infrastruktúrát, a tanácselnök példaként említve a leendő váradi járványkórházat, melynek építése 2024-ben kezdődik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában