Szentmise

2023.12.11. 16:14

Gyémántmiséjét ünnepelte Mészáros Antal ny. esperes-plébános

Mészáros Antal nyugalmazott plébános a székesegyházban mutatta be szombat délben gyémántmiséjét, hálát adva a hatvan évnyi papi szolgálat kegyelmeiért. Az idén 84 éves lelkipásztort 1963. december 8-án Márton Áron szentelte pappá a gyulafehérvári püspöki kápolnában. Papként szolgált a váradújvárosi, váradolaszi, váradőssi, a micskei és az almásfegyverneki plébániákon.

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise kezdetén Pék Sándor székesegyházi esperes-plébános Sándor Ernő Jeremiással mondom című költeményével köszöntötte az egyházmegye papsága, a főplébánia és a hívek közösségének nevében az ünnepeltet. Mészáros Antal atya hangsúlyozta: egyszerű szavakkal szeretne köszönetet mondani mindenkinek. Felidézte, hogy minden hatvan évvel ezelőtt kezdődött, amikor Márton Áron püspök pappá szentelte őt Gyulafehérváron. Hálával tartozik mindazoknak, akik imádkoztak azért, hogy eljusson az oltár magaslatáig, a vincés nővéreknek és a lazarista szerzeteseknek. Köszöni Istennek a papi életet, hogy szolgálhatott a váradújvárosi, váradolaszi, váradőssi, a micskei és az almásfegyverneki plébániákon. Sokmindenkivel találkozott az évtizedek folyamán, aztán eljött a nyugdíjazásának ideje is. Egy kicsit már elfáradt, 2021-ben pedig egy betegség – ahogy ő fogalmazott –rokkantotta meg, de Isten akaratából még mindig örömmel teljesíti a kötelességét, amikor tudja.

 

Elmélkedésében Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát, prépost-prelátus megjegyezte: az utóbbi napokban Mészáros Antalt, a papi kollégium legidősebb tagját többen is megkérdezték, hogy mikor volt az a pillanat, amikor megkapta a hivatás kegyelmét, amire ő azt válaszolta, hogy nem volt ilyen tényszerű esemény vagy dörgedelmes megtérés. És az apát szerint ez rendben is van, mivel a papi hivatás nem hip-hop jelentkezik, hanem egy hosszú folyamat. Isten hívására egy vonzás, mely örök, akárcsak maga Isten. Az egész személyiséget megszólítja, melyet teljesen fel kell ajánlani Isten és az Egyház szolgálatára. Azonban nem mindenki fogékony erre a vonzásra, mivel nincs harmóniában az egója és az embersége. És két másik probléma is akadályozza a meghívásra adott igenlő választ: a papi szolgálat kérdése (vagyis hogy ez csupán egy mesterség, vagy egy pap valóban Isten barátjának tekinti-e magát), illetve az, hogy egy pap mennyire ismeri Istent. Mészáros Antal azonban a jó pásztor valamennyi karaktarjegyét magán viseli, nincsenek titkai, közvetlen és hiteles tudott maradni mindvégig, magyarázta Fejes Rudolf Anzelm.

Mihály Balázs micskei plébános mint lelki vezetőjét és gyóntatópapját köszöntötte a tisztelendőt. Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: nagy kegyelmi ajándék, hogy a székesegyházban mutathatja be valaki a gyémántmiséjét, ami a többi papot is arra kell bátorítsa, hogy legyen kitartó és hűséges. Ugyanakkor ehhez az is szükséges, hogy állandó adventben éljenek, és teljes meggyőződéssel hirdessék azt, aki érkezik, hogy elhozza számunkra az üdvösséget. A főpásztor ezután egy kehelykészletet ajándékozott a nyugalmazott esperes-plébánosnak, akit a családja is köszöntött. Az ünnepi szertartás Mészáros Antal gyémántmisés áldásával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában