Elmélkedés

2023.12.25. 13:45

Az idősek otthonában is ünnepelték a karácsonyt

Folytatva az elmúlt évek hagyományait, Böcskei László megyés püspök december 24-én délután a nagyvárad-szőllősi Szent Márton Idősek otthona kápolnájában ünnepi szentmisét mutatott be az intézmény lakói és alkalmazottai körében.

Ciucur Losonczi Antonius

Két történetre alapozta ünnepi elmélkedését Böcskei László a Szent Márton Idősek Otthonában. Az egyik arról szólt, hogy egy betlehemes bemutatásakor az egyik fellépő kisfiú sírva kiszalad a színpadról, arra hivatkozva, hogy ő nem akarja elküldeni a menedéket kereső szent családot, míg a másik Szent Lukács evangélista jól ismert leírása volt arról, hogy Mária és József nem talált szállást. Két kérdést fogalmazott meg ezek kapcsán a főpásztor: mi kell ahhoz, hogy karácsonyt tudjunk ünnepelni, illetve mit kell elengednünk arról, hogy valóban feltáruljon előttünk Isten terve? Arra hívta fel a figyelmet: bevásárlunk, takarítunk, főzünk, becsomagoljuk az ajándékokat, és annyira belefáradunk az előkészületekbe, hogy észre sem vesszük már a Kisdedet. Közben háborúk dúlnak, sok helyen szoronganak az emberek, üldözik a keresztényeket. Kiengesztelődésre, tárgyalásra, egymáshoz való közeledésre és szolidaritásra volna tehát szükség ahhoz, hogy tényleg ünnepelni tudjuk a Béke fejedelmének a közénk való érkezését. Elengednünk pedig a bennünk lappangó türelmetlenséget és feszültséget kell azért, hogy megértsük Isten akaratát. És a szenvedés titkát is, tette hozzá a megyés püspök, arra utalva ezzel, hogy valahol a betlehemest úgy jelenítették meg, hogy a jászol helyett a keresztre feszített Krisztust helyezték ki Mária és József mellé. Ezáltal pedig szépen kifejezték azt, hogy Isten úgy jött közénk, hogy egészen kicsi lett, felvállalta alázatosan a leereszkedést, hogy azután a szenvedésben is osztozzon velünk, majd minket is felemeljen, ahogyan ő is tette dicsőséges feltámadásakor.

 

A szertartás végén – melyen Kruzslitz Imre váradszőllősi plébános és Vakon Zsolt püspöli titkár koncelebráltak – egy Buddha-dióból készült alkotást (Blanka vincés nővér munkáját) ajándékozott Böcskei László az idősotthon lakóinak. Ez a gyümölcs ugyanis kívülről durvának látszik, a belseje azonban befogadó és búvóhelyre alkalmas, akárcsak az a barlangistálló, ahol menedékre lelt Mária és József, hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában