Programajánló

2023.12.14. 09:24

Az Ellenpontokról a Pece-parti műhelyen

A Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon második rendezvényére december 16-án, szombaton 17 órakor kerül sor a Léda-házban (Republicii/Fő utca 57.). A beszélgetés címe: Megbontani a hallgatás falát. Az Ellenpontok nagyváradi szamizdat folyóirat története.
A rendezvényen Kiss Ágnes politológus ismerteti a témában végzett kutatásait. A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársával Plainer Zsuzsa antropológus és Szűcs László újságíró, szerkesztő beszélget. Hol helyezkedik el az Ellenpontok-akció a romániai nyílt ellenállás történetében? Milyen politikai és társadalmi hatása volt az Ellenpontoknak? Hogyan fogadta a szamizdat folyóiratot a román államhatalom? És a hangadó magyar értelmiség? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a következő Pece-parti műhelyen.
„A Pece parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon a Holnap Kulturális Egyesület és a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet közös rendezvénysorozata. Célja megismertetni a nagyváradi közönséggel a város(unk) közelmúltjáról szóló társadalom-, politika- és kultúrtörténeti kutatásokat” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában