Vízszint

2023.12.15. 18:00

Apadnak Bihar megye folyói

Az elmúlt napok kiadós esőzései következtében megáradt folyók péntek reggelre már mindenhol visszahúzódtak medrükbe Bihar megyében, így már nem áll fenn a veszélye annak, hogy bármelyik is kiöntsön.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

A megye összes vízfolyama apadásnak indult, beleértve azok is, amelyek az elmúlt két napban problémákat okoztak, azaz a Berettyó mellékfolyója Sárszegnél, a Gyepes-patak (Valea Fânețelor), ahol a hatóságok 1200 homokzsákot helyeztek ki, illetve a Pusztahollód melletti Topa folyó is – nyilatkozta Anca Mihociu, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának szóvivője. A térség 16 hidrológiai állomása közül, amelyeknél csütörtökön a vízszint meghaladta a veszélyességi szintet, péntek délelőttre a Körösök völgyében már csak hat állomásnál volt érvényben a sárga jelzésű árvízveszély, ugyanakkor mindegyik állomásnál apadó vízszintet mértek. A hat hidrológiai állomás közül négy Bihar megye területén van: a Fekete-Körös talpasi állomásánál, a pusztahollódi állomásnál, a Berettyón, illetve a Berettyó szalárdi hidrológiai állomásánál mértek olyan értéket, amely a sárga jelzésű árvízriasztásra ad okot.

Fotó:                     Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                           

Visszahúzódott medrébe a Sebes-Körös is, amely csütörtökön helyenként elárasztotta az alsó sétányt Nagyvárad központjában, illetve a Centenáriumi híd környékén. A Sebes-Körös vízhozama az esőzések következtében hatszor nagyobb volt az ebben az időszakban megszokott értéknél. Hasonló eset 2013 tavaszán történt, amikor a folyó vízhozama tízszerese volt a megszokotténak – derül ki a Körösök Vízügyi Igazgatóság közleményéből.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában