Megegyezés

2023.11.22. 19:39

Újraindult a Zöld Ház Program

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy ezen a héten újraindult Romániában a Zöld Ház Program. Az érdekelt cégek november 22-től iratkozhatnak be a programba és meg kell várják jelentkezésük elbírálását.

Illusztráció

BN-összeállítás

A program szeptemberben állt le a Nagyváradi Ítélőtábla döntése nyomán, és emiatt az őszi ülésszakban jelentkező több mint 90.000 kedvezményezett igénylése nem haladt előre. Pontosabban több mint 87.000 család és 531 cég jelentkezett a támogatásra a Zöld Ház Programban, de egy nagyváradi cég pert indított a programot bonyolító Környezetvédelmi Alap ellen, miután az ő jelentkezését az intézmény elutasította. A Nagyváradi Ítélőtábla ítélete értelmében a programot fel kell függeszteni mindaddig, amíg a cég által indított perben nem születik jogerős döntés. Az eset a Bihar Megyei Törvényszékhez került, mely november 16-iki döntésében kimondta, hogy nem illetékes az ügy elbírálásában, ezért a Legfelsőbb Bíróságra továbbította azt. Ez a program újraindításának további elhúzódását jelentette volna, ebben a kontextusban jelentette be Mircea Fechet miniszter azt, hogy meggyőzte a pereskedő céget arról, hogy vonja vissza keresetét. A nagyváradi cég ügyvédje laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az általa képviselt cég „90 százalékos” bizonyossággal vissza fogja vonni a keresetet. „Egy héttel ezelőtt elmentünk a környezetvédelmi minisztériumba, ahol találkoztunk a Környezetvédelmi Alap képviselőivel is, és tárgyaltunk arról, hogyan zárjuk le ezeket az ügyeket. Megegyezés született arról, hogy az egyik megoldási mód az lesz, ha újraindítják a programot, így az általam képviselt cég újra pályázhat. A környezetvédelmi miniszter megerősítette a program újraindítását, ennek kapcsán valószínűleg ejtjük a pert” – fogalmazott Radu Negru, a Dhelectric Systems cég ügyvédje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában