Kritika

2023.11.06. 13:15

Sok a panasz az új váradi parkolóházra

Megy az adok-kapok a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az autósok között arról, hogy túl kicsik-e a helyek a Iosif Vulcan utcai új parkolóházban.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyvárad hivatalos ünnepnapján, október 12-én adták át a város legújabb emeletes parkolóházát, mely a Iosif Vulcan utcában épült fel. A polgármesteri hivatal nem számított arra, hogy ünneplés helyett vehemens kritikákat fog kapni a létesítmény miatt. A városvezetés azonban nem enged a saját igazából, szerintük a parkolóház betartja az összes előírást.

A panaszok már a megnyitás napján szárnyra keltek. A parkolóházat csak egyetlen irányból lehet megközelíteni, emiatt akik a színház felől jönnek a Iosif Vulcan utcán, el kell vezessenek az utca végében lévő körforgalomig, és ott vissza kell fordulniuk. Ráadásul a behajtó meglehetősen szűkös, két autó nagyon nehezen fér el egymás mellett, panaszkodnak a gépkocsivezetők. A közösségi médiában olvasható észrevételek között szerepel az is, hogy a kanyarokban nagyon nehéz haladni: ha valakinek nagyobb autója van, akkor a hátsó kerék átmegy a sávelválasztón. De a legfőbb problémát a parkolóhelyek szélessége jelenti. „Ha háttal parkolsz, és balra egy fal van, a sofőr nem tud kiszállni az autóból” – panaszkodott valaki az interneten. A legtöbb hely esetében az utasnak még a parkolás előtt ki kell szállnia az autóból, éppen azért, hogy a sofőr úgy tudjon beállni, hogy ki is tudja nyitni a bal oldali ajtót. És ha mindez még nem volna elég, azok az autósok, akik az utolsó szinten nem találnak szabad parkolóhelyet, nem tudnak megfordulni, mert nincs visszafordító kanyar, tehát kénytelenek hátrafelé menetben haladni és a motorosoknak fenntartott helyen megfordulni valahogy. 

Florin Birta polgármester minden kritika ellenére azt hangoztatja, hogy a parkolóház a tervezéskor érvényben lévő minden előírást és normatívát betartva épült meg. Az elégedetlenkedők hangjának ellensúlyozására október 16-án egy kisfilmet töltöttek fel a polgármesteri hivatal Facebook-oldalára, amelyben azt mutatják meg, hogyan lehet haladni a parkolóházban, és amelyben kiemelik, hogy a létesítmény betartja az érvényben lévő normatívákat. A felvételeken az is látszik, hogy mérőszalaggal mérték meg egy olyan parkolóhelynek a szélességét, amelyik 2,88 méter volt. Két nappal később Liviu Mihai Sabău-Popa nagyváradi helyi tanácsos is egy filmet töltött fel saját közösségi oldalára, amelyben ellentmond a polgármesteri hivatalnak. A felvételen az látszik, hogy egy Renault Civic beparkol a 72. számú parkolóhelyre, ami egy fal és egy oszlop között van, és a sofőr csak kínlódva tud kiszállni a kocsiból úgy, hogy annak ajtaját ne üsse neki a falnak. A kisfilmben az is látszik, ahogy az autósok ráhajtanak a sávelválasztóra, hogy elférjenek egymás mellett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Mindeközben Florin Birta polgármester a közelmúltban mérőszalaggal ment ki a parkolóházba, hogy igazolja azt, minden a normatíváknak megfelelően volt megépítve. Az akcióra elkísérte őt Lucian Popa, az ingatlankezelő igazgatóság vezetője és Daniel Tivadar, a létesítmény mérnöke, valamint a Bihoreanul hetilap képviselői. Az említett sajtótermék beszámolója szerint a polgármester nem a parkolóhelyeket elválasztó csíkok szélétől, hanem a két vastag csík közepétől mérte meg a helyeket, így minden esetben legalább 15 centiméterrel nagyobb eredmény jött ki. A fal melletti parkolóhelyek esetében a faltól kezdte a mérést, nem pedig a helyelválasztó csíktól, noha az autósoknak ezen csíkok közé kell beparkolniuk. A parkolóházzal kapcsolatos kritikákra reagálva Florin Birta ezt mondta: „Minden parkolóhely foglalt, és nem láttam, hogy bárki is beszorult volna valamelyik autóba, tehát a sofőrök csak kiszálltak valahol”.

Az 1997-től 2023-ig érvényben lévő normatíva szerint a parkolóházakat úgy kell megépíteni, hogy a középkategóriás, 4,75 méter hosszú és 1,80 széles autókkal számolva egy parkolóhely hossza 5, szélessége pedig 2,30 méter kell legyen. Ha a parkolóhely fal mellett van, akkor a szélességét meg kell növelni 20, ha pedig mindkét oldalról akadály van mellette, akkor 30 centiméterrel. A normatíva értelmében a parkolóházban lévő helyek maximum 20 százaléka lehet kisebb a megadott méretnél, azaz a szélességük lehet 10, a hosszuk pedig 50 centiméterrel kevesebb. A Bihoreanul hetilap azt írja, hogy ők maguk mérték meg a parkolóhelyeket, és ezek nyomán kiderült, hogy 121 parkolóhelyből 69 szélessége nem éri el a 2,30 métert. Márpedig ez az összes parkolóhely több mint 50 százaléka, ami jóval több, mint a normatívában szereplő 20 százalék. A hetilap azt is írja, hogy az alagsorba vezető lehajtó szélessége hat méter, ami fél méterrel több, mint az előírt 5,5, ezzel szemben a felsőbb szinteken összeszűkül a fel- és lehajtó, egyes helyeken mindössze 2,4 méter. A sajtókiadvány állításai szerint a Iosif Vulcan utcai parkolóházban minden helynek más a mérete, ráadásul emeletenként egyre kisebbek ezek. Mint írják, az igaz, hogy minden emeleten van két nagyobb, 2,8 méter széles hely, de ez is tévedésből van így, ugyanis a létesítményben eredetileg 145 parkolóhelynek kellett volna lennie, de mivel a sorok végén már nem fért volna el három hely, ezért itt kialakítottak két szélesebb parkolóhelyet, és a köztük lévő mintegy egy méter széles területet befestették, így csökkent le 121-re a helyek száma.

A legutóbbi helyi tanácsülésen is téma volt a parkolóház ügye. Liviu Mihai Sabău-Popa megjegyezte, hogy szerinte túlságosan szűkösre mérték az ott kialakított helyeket és útvonalakat. Elmondása szerint ő maga végzett méréseket, és megállapította, hogy a helyek 2,12 vagy 2,22 méter szélesek, és sehol sem talált 2,30 métereset, amennyit a normatívák előírnak. A fal melletti helyek 2,40 méter szélesek, holott ezek 2,50 méteresek kellene legyenek, állította.

Fotó: Alexandru Nițescu

Költségvetés-módosítás

A témához kapcsolódó hír, hogy összesen 3,3 millió euróba, azaz mintegy 120 ezer euróval többe került a szóban forgó parkolóház felépítése, mint volt az eredeti kivitelezési ár. A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi rendes ülésén aktualizálta a beruházás költségvetését az eredeti 16,1 millió lejről 16,7 millióra, azaz mintegy 3,3 millió euróra emelve azt áfával együtt. A kivitelezési szerződés aláírása óta megnőtt az építőanyagok ára, és a 2022/47. számú sürgősségi kormányrendelet lehetőséget biztosított a már megkötött kivitelezési szerződések módosítására. A költségvetés-módosításra vonatkozó határozattervezetet egy tartózkodás és egy ellenszavazat mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában