Zene és irodalom

2023.11.10. 15:54

Orosz klasszikusokkal folytatódott a Sola Fide rendezvénysorozata

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Kisebb szünet után orosz klasszikusokkal folytatódott szerda délután a Tibor Ernő Galériában a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület által kezdeményezett Nemzetek klasszikusai – képzőművészet, zene, irodalom rendezvénysorozat. Házigazdaként Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője köszöntötte az érdeklődőket, örömének adva hangot, hogy a képzőművészeti alkotások mellett ismét a zenének és az irodalomnak biztosít teret a képtár. Fórián Andrea, a Sola Fide Egyesület vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy orosz klasszikusokkal folytatják, azaz Szergej Rahmanyinov és Pjotr Iljics Csajkovszkij voltak a középpontban. Elsősorban azért, mert Rahmanyinov 150 éve született és 80 éve halt meg, Csajkovszkij 130 évvel ezelőtt távozott el a minden élők útján, míg Szergej Prokofjev hetven éve hunyt el. Ilyen szempontból tehát csak Alekszandr Konsztantyinovics Glazunov volt a „kakukktojás”, akinek egy elégiája csendült fel szólóbrácsán.

 

Ahogy azt a rendezvénysorozat közönsége már megszokhatta, a kezdő vers mindig egy magyar költő alkotása. Jelen esetben Áprily Lajosra esett a választás, aki épp ebben a hónapban, november 14-én született. „Az ő lírájában érjük legjobban tetten a transzszilvanizmus ideológiáját, ennek csúcspontja a Tetőn című vers”– magyarázta Fórián Andrea. A felsoroltakon kívül még Alekszandr Szergejevics Puskin és Mihail Jurjevics Lermontov költők értékálló „üzeneteit” hallgathatták meg az egybegyűltek, illetve közvetíthették másoknak is. Felléptek: Gáll Attila András (hegedű), Ichim Beáta (cselló), dr. Jámbor-Fekete Erzsébet (zongora), Oszaczky-Andrássy Katalin (zongora), Réthi-Gáll Brigitta (zongora) és Thurzó Sándor József (mélyhegedű), az irodalmi pillanatokról pedig Török Sándor gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában