Havazás

2023.11.12. 13:48

Megérkezett az első hó Bihar megyébe

Havas tájra ébredtek vasárnap reggel azok, akik úgy döntöttek, Bihar megye valamelyik hegyvidéki üdülőtelepén töltik a hétvégét. A Bihar-hágón (Vârtop) jelentős hóréteg rakódott le az éjszaka során, a Boga és Pádis közötti megyei útszakaszon pedig a hókotrók bevetésére volt szükség.

Forrás: Facebook/Mircea Mălan

ERDON-összeállítás

Az első hópelyhek szombat este kezdtek el szállingózni, a közösségi oldalon a közlekedési információkra szakosodott csoportokban többen is figyelmeztettek: téli útviszonyokra számítson az, aki útnak indul. Ugyancsak szombat este a Bihar Megyei Tanács a közösségi oldalán jelezte, a hókotrók elindultak, hogy megtisztítsák a Boga és Pádis közötti útszakaszt. Idén korábban volt szükség a hókotrók bevetésére a megyében, tavaly november 19-én érkezett meg az első havazás. 

Biharfüred
Forrás: Facebook/Meteoplus

A Facebookon figyelmeztetett a Meteo Tulca-Bihor nevű, időjárás-megfigyelésekre szakosodott oldal is, amelynek kezelői szintén a behavazott hegyvidéki útszakaszokra hívták fel az autósok figyelmét. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke vasárnap reggel bejelentette, hogy Bondoraszó és Biharfüred között is hókotrók takarítják az utat, az általa közzétett fotón ugyanakkor az is látszik, hogy jelentős hóréteg rakódott le az adott szakaszon. Vasárnap havas táj tárult azok elé is, akik Sólyomkővár környékén utaztak, erről tanúskodik egy közlekedési csoportba feltöltött kép. Havazott ugyanakkor a szomszédos Szilágy megyében is, a Severe Weather Alert – Sălaj nevű, szintén amatőr meteorológusok által működtetett oldalon közölt információk szerint a Bihar megyéhez közeli Felsőszéken (Sâg) a hóréteg vastagsága 7–8 centiméter.

 Ennél jóval vastagabb hóréteg rakódott le az ország magasabban fekvő területein, a hegyvidéken mintegy 25 centiméternyi hó hullott, a Bucegi hegységben 2000 méter fölött ugyanakkor -3 Celsius fokot is mértek. A hegyimentők figyelmeztetést adta ki a turisták számára, hogy ilyen időjárási körülmények között ne induljanak túrázni. Bihar megye hegyvidéki területére vasárnap estig sárga riasztást adtak ki a meteorológusok az erős szél és havazás miatt. 

Pádis
Forrás:  Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

A hirtelen jött havazás miatt vasárnap reggel Pádison rekedt több turista is, emiatt azonban nem bosszankodtak, türelmesen várták, amíg megérkeznek a hókotrók – közölték az egyik pádisi panzió Facebook-oldalán. Ugyanezen panzió képviselőinek feltételezései szerint a térségben a hóréteg mintegy 40 – 45 cm magas lehet. A hóvihar miatt a hegyvidéken több fa is kidőlt, ezeket azonban eltávolították az úttestről – nyilatkozta Mircea Mălan alelnök, aki elmondta, szombat este óta a hókotrók terepen vannak. A megyei tanács képviselői szerint az úttakarítást nehezíti a jelentős hóréteg, illetve annak vizenyős jellege. Azonban vasárnap déli 12 órára a hókotrók elérték Pádist, így azok a turisták, akik haza szerettek volna indulni, elhagyhatták az üdülőtelepet.

Forrás: Facebook/Pensiunea Bradet - Padis

A Bihar megyei hegyimentők ellenőrizték Glăvoi-rét térségét, hogy meggyőződjenek róla, nincsenek-e bajba került turisták a környéken. Két személyre találtak a Scarita-nyeregnél, akik autójukban várták, hogy letakarítsák az utakat. A hegyimentők felajánlották, hogy elszállítják őket a pádisi bázisukra, azonban a két turista visszautasította ezt a lehetőséget, mondván elegendő üzemanyaggal és élelemmel rendelkeznek, és inkább autójukban várják meg, amíg járható lesz az út – nyilatkozta az Ebihoreanulnak Pintér István, a hegyimentők vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában