Egymillió csillag

2023.11.17. 12:36

Mécsesek égtek a hátrányos helyzetű gyermekekért

A római katolikus Caritas Catolica és a görögkatolikus Caritas Eparhial szervezésében ismét megtartották az immár hagyományossá vált Egymillió csillag elnevezésű rendezvényt, a helyszín ezúttal a római katolikus székesegyház előtti tér volt, csütörtökön este.

Ciucur Losonczi Antonius

A jelenlevők- felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül- közös imával és egy-egy mécses szimbolikus meggyújtásával fejezték ki együttérzésüket a nélkülöző, illetve társadalmi kirekesztettségben élő gyermekek iránt, akik az említett két segélyszervezet délutáni oktatási programját látogatják.

Dunai József, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója köszöntött mindenkit.

 

Böcskei László római katolikus megyés püspök a kezdeményezés fontosságát emelte ki, mely összefogásra buzdít és a fénynek az üzenetét akarja továbbadni egy sötét világban, amikor az ember sokszor már nem Isten teremtményének számít, hanem csupán egy programnak. Arra hívta fel a figyelmet: éppen ezekben a napokban megvitatás alatt áll egy olyan törvénymódosítás, mely újra akarja gondolni a szociális szolgáltatások jogszabályozását Romániában. Ez a tervezet azonban, ha életbe lép, szinte ellehetetlenítené az intézményesített karitászoknak a munkáját, mert a bürokráciát helyezi előtérbe az Ember helyett. „Mi azonban azt akarjuk közvetíteni, hogy a szegény és bajba jutott ember nem egy projekt. Neki van egy méltósága, és nekünk tennünk kell azért, hogy mindig és mindenki az önmaga méltóságához mért körülmények közepette és feltételek mellett tudjon élni”, fogalmazott az egyházmegye főpásztora, aki Árpád-házi Szent Erzsébet példájával lelkesítette az egybegyűlteket arra, hogy tudjanak minél több jót cselekedni.

Röviden felszólalt még Virgil Bercea görögkatolikus püspök, Arina Moș szenátor és Călin Puia, a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vezérigazgatója is, majd Czier Tibor, a tasnádi Caritas igazgatója az ott zajló délutáni oktatási segélyprogramról számolt be.

Fellépett a római katolikus székesegyház Oláh Gabriella kántor felkészített Szent Cecília Gyermekkórusa Iosif Puia gitárkíséretével, valamint egy szólóénekes kislány, Lorelei Paltin, akit hamarosan a Román Televízió tehetségkutató műsorából is megismerhet majd a közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában