Színház és a Securitate

2023.11.16. 18:19

Beszélgetés Kelemen István szekusdossziéjáról

Forrás: Szigligeti Színház

Sajtóközlemény

A nagyváradi magyar színjátszás és a Securitate viszonyáról szóló beszélgetésre kerül sor november 23-án, csütörtökön 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában. A Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban (1973–1977) című rendezvényen Plainer Zsuzsa kulturális antropológus a témában végzett kutatásait ismerteti, beszélgetőtársa Nagy Mihály Zoltán történész lesz.

A rendezvény célja kettős. Egyrészt szeretne emléket állítani Kelemen Istvánnak, a nagyváradi színház egykori tagozatvezetőjének, irodalmi titkárának. Másrészt, Kelemen István követési dossziéjának ismertetésén keresztül azt igyekszik bemutatni, hogyan ellenőrizte a Securitate a nagyváradi teátrum magyar tagozatát a hetvenes években.

A beszélgetés a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon elnevezésű rendezvénysorozat első eseménye. Szervezők: Holnap Kulturális Egyesület, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (Kolozsvár), Szigligeti Színház.

A Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon a Holnap Kulturális Egyesület és a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet új, közös rendezvénysorozata. Célja megismertetni a váradi közönséggel a város(unk) közelmúltjáról szóló társadalom-, politika- és kultúrtörténeti kutatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában