Előadás

2023.11.22. 15:14

A felelős kutyatartásról beszélgettek az MCC-ben

Ciucur Losonczi Antonius

A megszokottnál különlegesebb volt a rendszeresen szervezett nyilvános rendezvények legutóbbi alkalma a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nagyváradi képzési központjában kedden este, mert két FIT-es (Fiatal Tehetség Program) diák, Gergely Ádám és Ilosvay-Kovács Boglárka kérdezték a meghívottakat: Kosztin Csuvár Ildikót, az Animal Shields Egyesület váradpósai menhelyének a vezetőjét és Kucsera Norbert tapasztalt ebtartót, aki az Onix névre hallgató kutyájával érkezett.

Az érdeklődőket Bodnár Petra, az MCC FIT programjának koordinátora köszöntötte. Mint a házigazda gyermekekkel folytatott beszélgetés során kiderült, Kosztin Csuvár Ildikó általában véve szereti az állatokat, ezért már évtizedek óta vannak kutyái, míg Kucsera Norbert egy hirtelen jött ötlettől vezérelve döntött úgy 21 évesen, hogy legyen egy hűséges négylábú társa – Kira, Onixnak az anyukája is egy bújós, nagyos szelíd kutyus volt.

Felvetődött, hogy az emberek, amikor a menhelyről kutyát választanak maguknak, hajlamosak a kinézet alapján választani. Ezért ebből a szempontból a fajkutyák előnyben vannak, holott a keverék állatok egyáltalán nem butábbak náluk, sőt, talán jobban bírják a stresszt és ritkábban betegszenek meg. És az előítéletek tovább fokozhatóak, ugyanis a majdani tulajdonosok kevésbé szívesen visznek haza fekete színű kutyát. Még a barátságos természetükről és szelídségükről híres labradorok esetében is volt rá példa, hogy a krémszínű kellett az érdeklődőknek, míg a fekete nem, magyarázta Kosztin Csuvár Ildikó.

Kucsera Norbert arra hívta fel a figyelmet: tömbházban is lehet kutyát tartani, mert könnyen alkalmazkodnak minden helyzethez, fontos azonban, hogy a tulajdonos tisztában legyen azzal, hogy milyen szükségletei vannak a házikedvencének. „Inkább egy kényelmes kifogás az, hogy a kutyák jobban szeretnek az udvaron lenni. Sajnos ennek aztán negatív következményei is lehetnek, mert vannak , akik azt gondolják, hogy ha kint tartanak kutyát, akkor ez felmenti őket minden felelősség alól” – fogalmazott.

 

Elhangzott az is, hogy jók a tapasztalatok az állatrendőrséggel való együttműködésről, az ebek pedig emlékeznek azokra, akik bántották őket. A kutyák szeretnek játszani, bármivel, akár még az üres műanyagpalackokkal is, nem lényeges tehát számukra az, hogy ez az eszköz egy konkrét játék legyen. A kutyasétáltatás során pedig nemcsak négylábú barátjukról, hanem önmagukról is sok mindent megtudhatnak a gazdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában