Figyelem!

2023.10.24. 15:47

Vasárnap hajnalban térünk át a téli időszámításra

Illusztráció

Forrás: Pixabay

ERDON-összeállítás

Elkezdődik a téli időszámítás október 29-én, vasárnap hajnalban, ekkor 4 órakor 3 órára kell visszaállítani az órát. Annak idején energiatakarékossági okokból vezették ezt be, de napjainkban vitatják az előnyeit, sőt mi több, az Európai Unió szintjén még 2018-ban felvetődött az eltörlése, de a pandémia, majd az időközben kitört orosz–ukrán háború miatt a döntést folyton halasztották. Az intézkedés bevezetését úgy tervezik, hogy a meghatározott évben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezt követően pedig nem lesz több óraátállítás.
Egyébként nem mindenki reagál jól az óraátállításra. Sokakra van negatív hatással, több napig fáradékonyság, álmatlanság vagy rossz közérzet léphet fel az erre érzékenyeknél. Eddig tudományosan nem bizonyították, hogy a tavaszi és őszi óraátállításnak hosszú távú hatása lenne az egészségre, de rövidtávon okozhat kellemetlenségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában